Od ranog je jutra u berbi 29-godišnja Dijana Prpić, koja se brine o 22 hektara zemlje. "Moj radni dan ne prestaje. Imamo kvalitetnu hranu, ekološku hranu s certifikatom i da, može se živjeti od toga", kaže Dijana.
Maline, paprika, grah, tikve, batat... Proizvodi karlovačkog OPG-a ne jedu se samo za hrvatskim stolovima.
"Lubenice su išle sve do Nizozemske. Imali smo sortu koja je pogodna za transport, kada se ubere, može biti još mjesec dana kao da je danas ubrana", priča Dijana.
Dijana je poljoprivrednica, ali i uskoro diplomirana pravnica koja uspješno primjenjuje znanja s oba područja: ''Recimo, dođem u naš grad, gdje treba ispuniti formulare, i onda vidim da teta koja tamo radi pomaže drugim ljudima, a ona onda kaže - evo, ti to sve znaš.''
U radu OPG-a pomažu roditelji i baka, ali i sezonske radnice iz karlovačkog kraja.
Među omiljenim je proizvodima i Dijanina verzija nutele – napravljena od batata. Osvajačica je dvaju međunarodnih zlata. "Zainteresirani su sve do Singapura, u Luksemburgu jedna privatna bolnica. Na sajmu zdrave hrane u Londonu bila je faca broj jedan", kaže Dijana.
Proizvode sama razvozi po Zagrebu, Rijeci, Splitu, a poljoprivreda u 21. stoljeću uključuje i aktivnost na društvenim mrežama. "Ako danas sadim košticu lubenice, poslikam je. Kada nikne, prate svaki korak hrane koja će jednog dana biti na njihovu stolu", objašnjava Dijana.
Od polja do stola, sve je u njezinim rukama. No da bi posao funkcionirao uspješno, potrebno je mnogo truda i odricanja. Dijana kaže da joj radni dan obično traje 16 sati, a kada se priprema za odlazak na sajam, noću ''uhvati'' svega tri sata.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr