Promjena vremena

Ceste u Splitu potopljene, na Braču snimljena pijavica, ali najgore nas tek čeka: DHMZ objavio upozorenje, susjedi sazvali izvanrednu presicu

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Državni hidrometeorološki zavod najavio je nevrijeme i za dijelove Hrvatske izdao narančasto upozorenje meteoalarma.

Državni hidrometeorološki zavod najavio je da će vrijeme u Hrvatskoj u petak biti oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom, a ponegdje će biti pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih. Poslijepodne će doći do djelomičnog razvedravanja, najprije na zapadu.

Puhat će umjeren, na udare jak jugozapadnjak, na moru i jugo, moguće mjestimice olujno, a od sredine dana prolazno sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura iznosit će između 14 i 20, a najviša dnevna od 17 do 22 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Iz Drugog svjetskog rata Uskoro akcija uklanjanja mine iz pulske luke: Policija poslala upozorenje

Zbog kiše će u Gospićkoj i Riječkoj regiji do poslijepodneva na snazi biti narančasto upozorenje meteoalarma, a isto upozorenje će zbog vjetra biti na snazi na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i u Velebitskom kanalu. U ostalim dijelovima Hrvatske će zbog vjetra, kiše ili grmljavinskog nevremena na snazi biti žuto upozorenje.

Upozorenje DHMZ-a Foto:DHMZ

U nekim dijelovima Lijepe Naše već je danas došlo do promjene vremena. Jutros je u Splitu pala jaka kiša koja je poplavila ceste i otežala promet, a kod Brača je snimljena pijavica.

Nakon obilnih kiša u petak i u subotu, vrijeme će u nedjelju biti promjenljivo, ali uglavnom suho i toplo. Novo naoblačenje s kišom i manjim padom temperature očekuje se sredinom idućeg tjedna.

Veliko nevrijeme u susjedstvu

Vremenske nepogode najavila je i slovenska Agencija za okoliš (ARSO), koja je istaknula da je za noć s četvrtka na petak upaljeno crveno upozorenje za više od polovice zemlje, te je najavila snažnu vremensku frontu koja će donijeti intenzivne pljuskove te izlijevanje mora.

"Količina oborina će biti negdje između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, ali lokalno može pasti i oko 100 litara ili nešto više. To nas zabrinjava jer je teren prethodno natopljen, a vodostaj povišen", objasnila je meteorologinja ARSO-a Veronika Hladnik Zakotnik, na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je uživo prenosila i slovenska javna televizija.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Crveno upozorenje izdano je za zapad i sjever zemlje, dok su središnja Slovenija i jugoistok pod narančastim upozorenjem. Nakon obilnih kiša u petak i u subotu, nedjelja će biti promjenljiva, ali uglavnom suha i topla.

Pročitajte i ovo Razmjeri užasa FOTO Šokantne snimke Gaze prije i poslije izraelske invazije: Dijelovi gradova u potpunosti su izbrisani

ARSO najavljuje da će u petak ujutro poplaviti i more. Tijekom plimnog vala se očekuje oko 50 centimetara plavljenja iznad razine mora, ali je najavljeno da će kiša u Sloveniji prestati do petka poslijepodne.

Povezane teme