Za Dnevnik Nove TV

Otkriveno kako je velika policijska akcija uhićenja krijumčara dobila ime: "Preko Save su prebacili 170 ljudi, a zaradili su najmanje 170.000 eura"

Dejan Dretar, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta, u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je detalje akcije Bjegunac.

Uz potporu EUROPOL-a hrvatska policija u akciji Bjegunac razbila je lanac krijumčara koji su djelovali na području cijele Hrvatske. Mozak operacije bio je u Bosni i Hercegovini. Procjene kažu da je oko 170 ljudi prokrijumčareno, a cijena za ilegalni transfer preko granice iznosila je od 150-500 eura po osobi.

O akciji je s Dejanom Dretrom, voditeljem Službe organiziranog kriminaliteta, razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Utvrdili smo da su migranti regrutirani na području BiH, nakon toga dovezeni do rijeke Save na granici s Hrvatskom te prevođeni čamcem u Hrvatsku, gdje su ih preuzimali drugi članovi zločinačkog udruženja", objasnio je Dretar.

Otkrio je i zašto je akcija dobila ime Bjegunac.

"Prilikom prikupljana informacija utvrdili smo da je jedan od počinitelja koji se nalazi na području BiH zapravo bjegunac pred hrvatskim pravosuđem i da bi trebao biti na izvršavanju kazne u Hrvatskoj", rekao je.

Tijekom višemjesečnog istraživanja utvrđeno je da su krijumčari zaradili najmanje 170.000 eura.

"Vidi se porast krijumčarenja na području brodsko-posavske policijske uprave i Slavonije, ali vjerujte da je pritisak na području karlovačke i ličko-senjske uprave ostao skoro isti", napomenuo je Dretar.

"Možemo reći da djelujemo vrlo proaktivno i vidi se smanjenje broja migranata, ali do ovog trenutka imamo evidentirano više od 1400 kaznenih djela krijumčarenja, što je porast od skoro 50 posto u odnosu na prošlu godinu", dodao je.

Pročitajte i ovo Tijekom vožnje VIDEO Drama u busu: Vozač ostao bez svijesti, a sve je iznenadila reakcija jednog putnika

Pročitajte i ovo Uzavrela atmosfera Roditelji na sastanku u vezi s problematičnim dječakom odlučili da učenici ni sutra neće u školu. Odvjetnik: "Imaju pravo biti ljuti"