DANI MOBILNOSTI I EDUKACIJE

Uskoro počinje 7. međunarodni sajam školovanja u inozemstvu

Slika nije dostupna
Današnja "millennial" generacija sve više želi putovati i graditi međunarodnu karijeru. Prema našim saznanjima, više od 75% Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim učenicima i studentima povećale su se mogućnosti akademske i profesionalne mobilnosti. Osim stimulativnog okruženja u kojem uče o drugim kulturama, studenti imaju mogućnost sudjelovanja u europskim projektima, razmjenama i obveznoj praktičnoj nastavi na koju inozemni fakulteti stavljaju naglasak kao bitnu sastavnicu svakog studijskog programa.

Institut Educa i BHV Education početkom listopada organiziraju Dane mobilnosti i edukacije te 7. međunarodni sajam školovanja u inozemstvu na kojima će svoje programe predstaviti dvadesetak obrazovnih institucija iz Europe, SAD-a i Kanade. Učenici, roditelji, profesori i svi zainteresirani moći će sudjelovati na brojnim besplatnim prezentacijama i radionicama, saznati detalje o profesionalnom usmjeravanju prema svjetskoj metodi "Harrison Assessment Talent Solutions" te o programima srednjoškolske razmjene, tečajevima jezika diljem svijeta, studiju u Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i SAD-u.

Povezivanje hrvatskih obrazovnih institucija s inozemnima

Sajam će se održati u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu u razdoblju od 6. do 10. listopada 2017. Uz inozemne obrazovne institucije, ove godine prvi put sudjeluju hrvatske srednje škole i fakulteti koji su sudionici programa Erasmus+. Ideja je povezati hrvatske institucije s inozemnima kako bi kroz suradnju započeli promoviranje Hrvatske kao obrazovne destinacije. Posljednjih nekoliko godina hrvatski fakulteti nude sve više programa na engleskom jeziku i imaju mogućnost primanja stranih studenata. Neka hrvatska sveučilišta također nude programe na talijanskom, njemačkom i mađarskom jeziku.

Najbolji primjer razvoja jedne države kao obrazovne destinacije jest Danska, koja ulaganjem u visoko obrazovanje na engleskom jeziku i odličnom promocijom privlači europske i internacionalne studente iz cijelog svijeta, a svjetska organizacija Universitas 21 svrstala je ove godine danski visokoobrazovni sustav u najboljih pet u svijetu. Uz Dansku, omiljena je destinacija hrvatskih studenata Velika Britanija. Na sajam ove godine dolazi rekordan broj od devet britanskih sveučilišta koja nude stotine studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Posebno bismo istaknuli sudjelovanje danskog fakulteta, čiji će predstavnik biti hrvatski student treće godine studija arhitekture Stjepan Mikulić. Stjepana možemo uzeti za odličan primjer uspješnog hrvatskog studenta koji je u vrlo kratkom vremenu postao studentski ambasador i voditelj brojnih studentskih programa i udruga te tako iskoristio mogućnosti koje su mu se ostvarile studijem u inozemstvu.

Mnogi će se pitati što rade hrvatski studenti nakon završetka studija u inozemstvu?

Dio njih ostaje raditi u inozemstvu kako bi stekli radno iskustvo, dio ih se vraća za nekoliko godina i razvija svoje karijere u Hrvatskoj, a dio nastavlja studije prema doktoratima. Sada je pravo vrijeme da nove mlade generacije sudjeluju u povezivanju svjetskih institucija, a za Hrvatsku da uči od svojih inozemnih kolega s ciljem boljeg pozicioniranja među europskim i svjetskim obrazovnim destinacijama.

Svi detalji su dostupni na web-stranicama BHV Education