Na splitskom Pazaru zatekli smo odlično ozračje i uvjerili se da ručak može biti raznovrstan i samo od povrća. Đir po splitskom Pazaru. Sve je procvalo, malo proljetnog cvijeća za stol, a banci puni inspiracije za Dan ručka bez mesa. 'Znam pa zato ja i nudim šparoge a ne teletinu, iako kažu da su šparoge skupe kao teletina, ali ovo bar znaš odakle je, a teletina tko zna', rekla je jedna prodavačica.
>> U svijetu se baca 30 do 50 posto proizvedene hrane
Mlada Amerikanka živi u Splitu. 'Tržnica je moje mjesto, ovdje najradije dolazim', rekla je. Redovi salate, kupusa, tikvica, rotkvica, balancana... Ova vegetarijanka danas je došla na svoje. 'Živim ovako već deset godina, juhe od povrća, mahunarke', rekla je. Istina, malo češće Dane bez mesa nekima diktira stanje u novčaniku. Iako, kad pogledamo cijenu uvoznih paprika od 30 kuna, nije ni meso puno skuplje. A neki mesu teško odolijevaju.
No, eko povrće odlično se prodaje, a i restorani su danas smišljali jela bez mesa. Da je na ovakvoj prehrani izdržati malo duže, ljeto bi dočekali u fit izdanju.