Posljednji pozdrav

Dan žalosti u Drnišu zbog smrti gradonačelnika Dželalije

Slika nije dostupna
Oproštajnom komemorativnom sjednicom drniškoga Gradskog vijeća Drnišani su se danas oprostili od gradonačelnika Ante Dželalije, koji je prošle subote preminuo u 68. godini, nakon kratke i teške bolesti.

Komemoraciji su, uz članove njegove obitelji, nazočili su i čelnici Šibensko-kninske županije, gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina, saborski zastupnici, predstavnici Crkve, gospodarstvenici te drugi uglednici iz javnoga života Županije i Grada Drniša.

Predsjednik Gradskog vijeća Drniša Josip Begonja podsjetio je na bogato političko djelovanje Ante Dželalije, koje je počelo s Hrvatskim proljećem, a potom se intenzivno nastavilo stvaranjem hrvatske države.

U stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske uključio se od prvih dana kao suosnivač i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Grada Drniša, te je bio član predsjedništva šibensko-kninskog Županijskog odbora HDZ-a čime je do izražaja došlo njegovo domoljublje, ustrajnost, snažan osjećaj odgovornosti i privrženosti prema hrvatskoj državi i vrijednostima kršćanskog nauka, istaknuo je Begonja.

>> Poginuo predsjednik drniške Hvidre

Ante Dželalija tijekom svoje političke karijere obnašao je niz dužnosti, među kojima je bio saborski zastupnik HDZ-a u Županijskom domu Hrvatskog sabora u dva mandata od 1993. do 2001., bio je član saborskog Odbora za obilježavanje 15. svibnja kao spomendana Bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta (1996.) i Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku (1997.), a od 2001. godine drniški gradonačelnik te je pokrenuo i okončao brojne projekte. Svoj veliki doprinos dao je i u obnovi sakralnih objekata na drniškom području posebno crkve Gospe od Ružarija.

Među generacijama Drnišana Ante Dželalija je ostao zapamćen i kao profesor i ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog, za koju je predano radio i vodio je kroz cijeli Domovinski rat, a nadasve će ga građani pamtiti po njegovoj srdačnosti i otvorenosti, kazao je Begonja.

Dodao je kako je zbog svoje dosljednosti Dželalija ponekad ostavljao dojam tvrdoće i nepopustljivosti, ali kao i svi veliki ljudi, bio je uvijek otvoren slušati druga i drugačija mišljenja, i uvažavao je sve ljude, bez obzira na razlike i različite političke opcije.

Uvijek je isticao da trebamo njegovati različitosti i pluralizam mišljenja. Posebno nije trpio nepravdu prema malim ljudima, vodeći računa prvenstveno o interesima šireg kruga ljudi kojima bi to moglo koristiti ili pomoći u njihovom životu i radu. Zbog te njegove nesebičnosti i spremnosti da pomogne svakom čovjeku u nevolji stanovnici našega kraja voljeli su ga i cijenili. Njegove su mu vrline priskrbile veliki krug prijatelja, naglasio je Josip Begonja.

U ime Hrvatskog sabora na komemorativnom skupu govorila je saborska zastupnica, gradonačelnica Vodica, Branka Jurićev-Martinčev kazavši kako se danas opraštamo od čovjeka čiji je politički rad i djelovanje više puta prepoznat i odlikovan, a pri tom Ante Dželalija je „ostao skroman, jednostavan i srdačan, radeći svom svojom snagom na dobrobit svojeg Drniša, Šibensko-kninske županije i lijepe naše".

Život je do posljednjeg daha ispunio radom, nikad nije znao stati i odmoriti se, pa čak u vrijeme teške borbe s okrutnom bolešću. Nikad nije prestao davati se, ostao je čovjek za narod i iz naroda, kazala je zastupnica Branka Juričev Martinčev.

Pokop drniškog gradonačelnika Dželalije je danas u 15 sati na drniškom gradskom groblju Sv. Ivana u Badnju, gdje je od 14 sati uz odar počasna straža u kojoj će se smjenjivati gradski vijećnici, čelnici Šibensko-kninske županije, gradonačelnici i načelnici. U posljednjoj počasnoj straži su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Drniš, koji će potom lijes ponijeti u pogrebnoj povorci.

Koncelebrirani crkveni obred predvoditi će generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlaki. 0d gradonačelnika Dželalije govorom će se, kako je najavljeno, oprostit predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i šibensko kninski župan Goran Pauk. Prigodnu skladbu izvest će klapa Drniš, a pripadnici IV. Hrvatske gardijske brigade "Pauci", gradonačelniku Dželaliji počast će odati paljbom.

Obitelj preminulog drniškog gradonačelnika Dželalije zamolila je da se ne kupuju vijenci, već da se novac uplatio na račun drniškog župnog ureda, kako bi se pomoglo obnovu crkve Sv. Roka, zaštitnika Grada Drniša.

Odlukom Gradskog vijeća danas je Dan žalosti na području Grada Drniša. Knjiga žalosti u prostorijama drniške Gradske vijećnice otvorena je danas i sutra, a danas je otvorena i u Hrvatskom saboru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook