Najnapredniji robotski kirurški sustav

Da Vinci je stigao u KBC Zagreb: Precizniji je od ljudske ruke, smanjuje mogućnost komplikacija

U KBC Zagreb stigao je najmoderniji kirurški robot. Da Vinci se najčešće koristi kod operacija karcinoma prostate, no na Rebru će ga koristiti i za druge bolesti. Ovakvim robotom dosad se mogla pohvaliti samo privatna bolnica u Čepinu.

Robot Da Vinci omogućit će nasuvremenije liječenje karcinoma prostate. Precizniji je od ljudske ruke, smanjuje mogućnost komplikacija, a oporavak pacijenta je brži. Za rad na robotu Da Vinci obučena su tri urološka tima.

"Međutim, mi smo u ovu robotsku platformu Da Vinci krenuli s idejom da ona ne bude samo usko urološka nego da se uključuje i drugi timovi koji će proći edukaciju, a to su timovi iz područja abdominalne kirurgije, timovi iz kirugije iz područje glave i vrata, timovi iz područja ginekologije i timovi iz područja torakalne kirurgije", rekao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Edukacija se odvija pomoću 20-ak igrica kojima se stječu određene vještine. Uz pomoć Da Vincija žele napraviti oko 1100 operacija na godinu. S operacijama su već krenuli. Centar za robotsku medicinu u KBC-u Zagreb postoji već 8 godina. Za rad na starim robotima kirurgu trebaju dva asistenta, na Da Vinciju jedan.

Pročitajte i ovo rezultat očevida Objavljeni detalji teške nesreće na A1: Ozlijeđeno 9 ljudi, među njima i djeca. Kaos počeo kad je pukla guma...

Da Vinci je stajao 4 milijuna i 300 tisuća eura. Bit će velika pomoć i na razini nacionalnih preventivnih programa. Nabava najmodernijeg kirurškog robota u planu je za sve kliničke bolničke centre koji nose naslov centra izvrsnosti.

Kako izgleda robot Da Vinci pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.