Crna kokoš, ali ne bilo kakva. Osim što je šampionka, crna kokoš pripada pasmini kokoši Hrvatica. Njihovoj vrsti prijeti izumiranje. 'Hrvatica je kokoš koja ne smije biti zatvorena. Ona mora ići po prirodi, mora imati svoju travu', objašnjava uzgajivač Vladimir Leder. Hrvatice se razlikuju po boji. Mogu biti crno zlatne, jarebičaste i crne, kojih je najmanje.
A imaju i svojih prehrambenih kvaliteta. 'To su jako kvalitetna jaja, imaju jako lijep žuti žumanjak. Ja inače volim peći kolače i onda se svi čude kako je to sve žuto, i tijesto i sve', otkriva Biserka Leder, Vladimirova supruga. Hrvatica snese i do 250 jaja na godinu. A fino je i meso. No, najvažnije je ipak potomstvo. A za to su zadužena dva gizdava pijetla Hrvata. 'Oni se bore svak za svoj harem. I jedan uvijek hoće biti bolji, jači i onda se potuku, raskvare se, dok jedan ne ugine', opisuje Vladimir.
Pravog Hrvata je najlakše prepoznati po bijelim zaušnjacima i po bijelim nogama. A kako nisu izbirljivi, kokoši i pijetlovi Hrvati jedu sve. Kukuruz im je omiljen. Koke Hrvatice pod posebnom su brigom države. One i 26 ugroženih pasmina u posebnom su nacionalnom programu zaštite. Pa za uzgoj pravih domaćih hrvatskih kokoši - kako i priliči - država daje i poticaje.