Ivo Josipović

'Cijena ulaska u EU ne može biti teritorij'

Slika nije dostupna
SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović izjavio je kako cijena ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne može biti hrvatski teritorij.

'Nisam glasovao za arbitražni sporazum jer ga smatram štetnim za hrvatske državne interese. Zalažem se za europske vrijednosti i jedan od mojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva je ulazak Hrvatske u EU. No mislim da se taj cilj može ostvariti bez žrtvovanja teritorija', rekao je Josipović.

Očekujem od vlade da napokon počne dobro raditi svoj posao i da Hrvatska u EU uđe bez ucjene, cjelovita i spremna, dodao je, ocijenivši kako su dobar primjer pristupni pregovori za članstvo u NATO-u. Smatra kako nije kasno za pregovore te je podsjetio da ni Slovenija dvaput nije bila zadovoljna onim što joj je bilo ponuđeno.

>> Slovenija hrvatsku izjavu smatra 'neprihvatljivom'

'Ne znam zašto bi Hrvatska morala skočiti na prvu loptu i reći to je to. Pokazalo se da u Europi cijene želju Hrvatske da na temelju međunarodnog prava riješi granični prijepor sa Slovenijom. To čine sve zemlje, pa zašto ne bi i Hrvatska', rekao je. Ustvrdivši kako većina hrvatskog naroda ne želi takav sporazum, dodao je da to nije pitanje ni ljevice ni desnice, nego građanskog odnosa prema domovini. (Hina)