Očekivano poskupljenje

Cijena struje narast će za 50 posto

Slika nije dostupna
U sljedeće tri godine, cijena električne energije morat će se izjednačiti s cijenama EU, koje su u prosjeku 30 posto više od onih koje plaćamo sada. Ali to nije sve.

Energetičari smatraju kako rastu cijena tu nije kraj, budući da do 2012. godine počinje tzv. post-kyotsko razdoblje tijekom kojeg će se i Hrvatska morati pridružiti Europi u još većem smanjenju emisije stakleničkih plinova. To će energetsku industriju dodatno koštati i prelomiti se preko leđa krajnjih potrošača, prema pisanju Novog lista, zbog ekoloških obaveza, gradnje novih termoelektrana i preuzimanja skuplje struje iz obnovljivih izvora energije, hrvatski će građani za struju kroz otprilike pet godina izdvajati i do pedeset posto više nego sada.

Skuplji i plin

Tako će dvotarifni potrošači struju plaćati 1,18 kuna u višoj, odnosno 0,60 kuna u nižoj tarifi (sada plaćaju 0,91, tj. 0,46 kuna). Zbog poskupljenja do 20 posto zbog novih ekoloških obaveza, kilovatsat bi u višoj tarifi mogao koštati ukupno i do 1,36 kuna, u nižoj i do 0,70 kuna. Osim struje poskupit će i plin. EU će se na post-kyotskoj konferenciji u prosincu u Kopenhagenu izjasniti o smanjenju emisije CO2 u okoliš za 20 posto. To će nas smanjenje koštati od 0,5 do čak 1,5 posto BDP-a, a u skladu s tim cijene će električne energije za potrošače porasti za dodatnih deset do 20 posto. Cijenu kilovatsata, piše Novi list, poskupjet će nam u budućnosti i preuzimanje struje iz obnovljivih izvora, što se već događa u Mađarskoj, koja od 1. studenog svojim građanima, upravo iz tog razloga, poskupljuje struju za oko pet posto.