Liječnici poslali poruku

Namnožilo se mnogo opasnih zmija, mještani su zabrinuti: "Stvarno su velike. Radije bih naletio na vepra ili leoparda nego na nju"

Nedavno je ženu u vrtu na području Vrgorca ugrizao poskok. Bio je to već četvrti takav slučaj i zvono za uzbunu. Dnevnik Nove TV istražio je ima li dovoljno protuotrova i kakvo je stanje ugrizene žene.

Četvrti slučaj ugriza poskoka zvoni na uzbunu u splitskoj bolnici. Ženu s područja Vrgorca otrovnica je ugrizla u dvorištu kuće. Poznavatelji zmija u okolici kažu da se poskoka namnožilo, pa svi koji odlaze u prirodu i oni koji žive blizu prirode moraju pojačano paziti.

No važno je znati da seruma protiv ugriza u bolnici ima dovoljno.

"Nije uobičajeno vidjeti zmije po mokrini, ali u sedam sati išla sam malo boba ubrat. I nije bio poskok, ali je, mislim, bila riđovka", kazala je Damirka Mihanović iz Sitna Donjeg reporterki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić.

Pročitajte i ovo Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove

Kuća im je u prirodi, ona i suprug često su u polju. I upozoravaju da zmija zaista ima.

"Svako malo ih sretnem, putem do polja sigurno dvije-tri pregažene. Kako odem po šparoge, nema puta da ne vidim dvije-tri", kazala je Mihanović, a njezin suprug Stipe dodaje: "Ja sam više plašljiv od nje. Kad to ugledam, volio bih prije sresti na cesti vepra ili leoparda nego nju."

Pročitajte i ovo Herojski pothvat! Utrčao u vodu da spasi čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku: "Bio je u šoku, nije reagirao, a brzo se dizala razina vode"

Protuotrova je dovoljno

Gospođu od oko 70 godina ovih dana poskok je ugrizao dok je radila oko kuće. Iako je bila u čarapama i papučama, zubi su prošli dovoljno duboko. Liječnik iz Vrgorca koji ju je prvi primio razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV. Odmah je odlučeno da je se preveze u Split.

"Normalno, ako postoji sumnja da je takva životinja, nema dvojbe", rekao je Andrija Babić, voditelj hitne medicine Vrgorac.

Serum su joj dali u splitskoj bolnici jer ga je bolje zbog moguće reakcije primiti pod bolničkim nadzorom.

"Želim naglasiti da mi protuotrov imamo, svaka udaljena ispostava u našem Zavodu ima protuotrov", uvjerava Babić.

Pročitajte i ovo Dnevnik Nove TV Hrvati rekli sviđa li im se kostim za Eurosong Baby Lasagne: Ovo su rezultati ankete

Sin ugrizene žene kaže da je bolje. U bolnici u Splitu potvrđuju da seruma protiv ugriza ima dovoljno. Istina, uvozni je, domaćeg iz Imunološkog zavoda još uvijek nema.

Zmijolovci koji su prodavali poskoke zbog otrova i izrade seruma kažu da zmije više nitko ne lovi. Poskoci su izrasli i namnožili se, a i zaštićeni su.

"Polja su zapuštena, ne radi se. Prije bi se koja zmija i ubila, a sad nitko ne ubija. I to su stvarno velike zmije, višegodišnje", tvrdi Mihanović, a i ekipa Dnevnika Nove TV dok je išla prema Sitnom zapazila je na cesti pregaženu zmiju, što govori da ih je proljeće dobro razbudilo - pripazite i više nego inače!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme