Udomi, ne kupuj

S ljetom i dolaskom godišnjih odmora ovakvih priča je najviše: Njihove vapaje malo tko čuje

Sve je učestalije napuštanje pasa dolaskom godišnjih odmora i ljetnih mjeseci, a osječki azil je konstantno pun. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Tijekom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora sve je učestalije napuštanje pasa. Azili su prepuni, njihove vapaje nitko ne čuje, a kazne za nebrigu dosežu i do nekoliko tisuća eura.

Lajos, Lolita, Laslo, Leda su četiri nova štenca u osječkom azilu. U najvrućem danu u godini su dehidrirani i pothranjeni.

"Žao mi je što mamu nismo uspjeli uhvatiti. U Osijeku su izbačeni, odakle su došli....Grad Osijek ima soluciju za napuštene pse, sve ostale općine i gradovi nemaju. Vjerujem da je ljudima teško na plus 40, ali probajte biti napušten pas bez hrane i vode, strašno", rekla je Ivana Crnoja iz udruge Pobjeda.

Pročitajte i ovo Dva promila Policija zaustavila pijane muškarce u automobilu, jedan kroz prozor bacio pušku

S ljetom i dolaskom godišnjih odmora ovakvih priča je najviše. U Hrvatskoj se godišnje napusti oko 15.000 životinja, a sve one padaju na teret lokalne zajednice. "Mi trebamo odgojiti društvo da ne napušta pse, nitko nikog ne tjera da ima psa. Država i jedinice lokalne samouprave su tu da interveniraju u startu, popis mikročipiranih pasa i obvezna kastracija. Tek onda će se riješiti problem", dodala je Crnoja.

Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja ističe da je to stvar sređenosti države i ljudske neodgovornosti te da u državama u kojima postoji red, postoje i skloništa. 

Rijetki su oni koji se odluče na udomljavanje. Ivana Banović je udomila dva psa, Kafku i Suzanu. "Ovo je više da se pomogne njima, a i naša želja da imamo ljubimce. Suzanina priča je bila malo teška.
Imala je parvovirus i bilo je upitno hoce li preživjeti, bila je jako mršava, sve kosti su joj se vidjele. Po cijeli dan i noc paženje, posebna hrana, ali sada je dobro."

Pročitajte i ovo Na Krku Dijete teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći: Policija upozorila građane

Dobro je i dok u azilu ima kapaciteta, no u osječkom se uvijek traži mjesto više. "Imam osjećaj da je netko kamion pun pasa dovezao u Osijek i po gradu ih ostavio, katastrofa. Kad udomite psa iz azila spašavate dva života. Tek kad jedan ode, drugi može doći na njegovo mjesto u azil", dodaje Banović. 

"Te životinje su pod stalnom veterinarskom skrbi. Cijepljenje, kastracija, doslovno spreme za udomljavanje. Nažalost, mnogi ljudi radije biraju dati nevjerojatne cifre za sumnjiva legla i često bolesne zivotinje misleći da će time dobiti što? Pa ljubav se ne kupuje", izjavio je Luka Oman.

Kad se zakoni budu provodili i životinje prestanu biti pokloni, možda bude i manje napuštenih pasa.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.