To traje mjesecima

Brod pun eksploziva za Izrael stoji u Jadranu: Čekaju dozvolu Hrvatske za pristajanje u luku?

Brod Kathrin nadomak hrvatskih teritorijalnih voda Foto: Vessel Finder/Screenshot
Amnesty International i vlasti Namibije tvrde da brod nosi eksploziv te pozivaju zemlje diljem svijeta da mu ne dopuste pristanak u svoje luke. Brod imena Kathrin trenutačno se nalazi na manje od milje od hrvatskih teritorijalnih voda.

Pomorske luke diljem svijeta odbijaju dati dopuštenje za pristanak teretnom brodu Kathrin koji plovi pod zastavom Portugala, a trenutačno se nalazi na manje od milje od hrvatskih teritorijalnih voda.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International tvrdi da brod prevozi eksploziv za Izrael, zbog čega su brodu brojne luke zatvorile vrata. Jedna je od njih i crnogorska luka Bar, u koju je trebao uploviti prije nekoliko dana. Crnogorski portal RTCG piše da će brod ući u hrvatske vode te da je zahtjev koji je ranije predao Crnoj Gori povučen.

Svjetska organizacija Amnesty International pozvala je Sloveniju i Crnu Goru da spriječe ulazak broda zbog jasnog rizika da bi teret koji nosi doprinio počinjenju ratnih zločina u Gazi.

Osim tvrdnje AI-a, jedini javno objavljeni dokument koji potvrđuje da brod prevozi eksploziv objavile su vlasti Namibije, piše morski.hr. Naime, ta je država u kolovozu odbila da Kathrin uplovi u njihovu luku.

Tamošnja ministrica pravosuđa Yvonne Dausab za portal New Era još 26. kolovoza potvrdila je da brod prevozi eksploziv namijenjen Izraelu.

"Namibija ispunjava svoju obvezu da ne podržava ili ne bude sudionik u izraelskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, genocidu, kao i nezakonitoj okupaciji Palestine", rekla je Dausab.

Posebna izvjestiteljica UN-a za okupirane palestinske teritorije Francesca Albanese rekla je da osam spremnika eksploziva na brodu Kathrin sadrži "navodno ključne komponente u zrakoplovnim bombama i projektilima" koje Izrael koristi u operaciji u Gazi. Pozvala je i druge države da blokiraju pristajanje broda u svoje luke.

Hrvatska se zasad nigdje ne spominje, no brod je trenutačno nadomak hrvatskih teritorijalnih voda, što je vidljivo na platformi Vessel Finder, koja prati kretanje plovila širom svijeta.

O toj situaciji DNEVNIK.hr upitao je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Pročitajte i ovo Opoziv proizvoda Nemojte ju jesti! Povlači se popularna namirnica, sadrži metal

Pročitajte i ovo u Njemačkoj Strašan slučaj: Majka bacila tek rođenu bebu u smeće, policija traži tijelo, na terenu i psi