S 14. kata i dobro plaćenih poslova u Zagrebu, vratili su se u požešku dolinu. "Na 14. katu smo doživjeli potres i onda je bilo vrijeme lockdowna. Vratili smo se tri mjeseca u Slavoniju jer smo radili od doma", prisjeća se proizvođačica džina Iva Pranjić koja je i stručnjakinja za digitalni marketing.
Dali su otkaz, kako kaže diplomirani pravnik i proizvođač džina Mihovil Pranjić, jer su shvatili da moraju napraviti rez ili "switch".
U malenom Kaptolu kraj Požege vidjeli su velik potencijal. Usred vinograda, odlučili su se na džin. Ušteđevinu za stan uložili su u destileriju, a u kotlove ubacili izvorsku vodu i biljke s Papuka.
U godinu dana lansirali su prvi proizvod, postali najbolji mladi poduzetnici u poljoprivredi, a na prestižnom ocjenjivanju u Londonu osvojili zlato.
"To je kao da Britanac dođe u Hrvatsku, u našu Slavoniju i dobije zlatnu medalju za šljivovicu", smatra Mihovil.
Uključili su i lokalne bačvare, kutije su iz Kaptola, čepovi iz Pleternice. Prije mjesec dana posadili su nove voćnjake. Jer njihov je džin tek početak biznisa, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.
U planu su craft pelinkovac, vinjak, sve do proizvodnje slavonskog viskija. Svoje su selo nametnuli i na turističku kartu. "Nije bitno jesi u gradu ili u selu. Možeš biti na svakom mjestu i iz malog mjesta možeš raditi velike stvari", zaključuje Mihovil.
Više o ovom uspjehu poljoprivrednika pogledajte u priloženom videu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr