Uvedene posebne mjere

Gripa stvorila komplikacije u dubrovačkoj bolnici: Ukinute operacije i primanje pacijenata na preglede

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zbog velikog broja pacijenata s komplikacijama od gripe dubrovačka bolnica uvela je posebne mjere.

Ukinuti su hladni operativni zahvati i primanje pacijenata na unaprijed dogovorene preglede. Sve to zbog manjka osoblja - s kojim se u Dubrovniku muče već godinama.

Pacijenti su zabrinuti, ali ne i ministar zdravstva. Ovog trenutka u dubrovačkoj bolnici nedostaje između 25 i 30 medicinskih sestara.

"Na pulmologiji sada trenutno se nalazi jedna sestra s njegovateljicom na 25 pacijenata. To je nešto što je neizdrživo? Tako je nedovoljno, neizdrživo", kazala je Marijana Šuperak, glavna sestra Internog odjela dubrovačke Opće bolnice.

S obzirom na sezonu gripe i 60 hospitaliziranih pacijenata, bolnica je zbog manjka osoblja ukinula sve hladne operativne zahvate i prijam pacijenata na unaprijed dogovorene preglede.

"Recimo ako imate dogovorenu kakvu operaciju kile ili slično pričekat ćete. Hitnoće naravno ne podliježu to odlaganju, hitna krirurška intervencija bit će napravljena promptno", pojasnio je Stjepan Đuričić iz Opće bolnice Dubrovnik.

"Pregledi u ambulantama nisu otkazani, otkazani su prijemi na odjele, za obrade pacijenata neke detaljnije i slično...", dodala je Kristina Muhoberac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Pacijenti ljuti na sustav

Pacijenti su upoznati s pravilima, razumiju osoblje, ali naravno ljute se na sustav. "Iskreno ne znam što bi rekla, treba radnika, treba sestara koje će voditi brigu o pacijentima", kazala je Stela Marija. "Svakoga zabrinjava kada nema osoblja, tko će vodit brigu o pacijentima", dodao je Antonio.

No ministar nije zabrinut, ovakve privremene mjere kaže - uobičajene su. "Radi se o nečemu što se događa tijekom zime kada se gripa javlja tako da ništa posebice nema, manjak sestara i liječnika je problem kojeg Dubrovnik ima", smatra ministar zdravlja Milan Kujundžić.

Problem koji nitko očito ne zna riješiti. A u bolnici se spajaju odjeli i sestre rade dvostruke smjene. Najviše je posla zbog previše korničnih bolesnika s komplikacijama od gripe.

"Bolesnika koji su prošli svoje kalvarije s malignim bolestima, s kemo i radioterapijom s implantiranim stentovima, koji su kornični plučni bolesnici i na kraju imaju problem s gripom jer nisu adekvatno cijepljeni", navodi Stjepan Đuričić iz Opće bolnice Dubrovnik.

Ovakvo stanje će potrajati

Izgleda kako narodna poslovica 'bolje spriječiti nego liječiti' u hrvatskom zdravstvu teško prolazi. Do kada će ovakvo stanje potrajati u bolnici, za Dnevnik Nove TV doznala je reporterka Paula Klaić Saulačić. Razgovarala je s ravnateljem dubrovačke Opće bolnice Marijom Bekićem.

Do kada ove privremene mjere mogu trajati, hoće li se liste čekanja produljiti još više sada?

U manjoj mjeri će utjecati na liste čekanja operativnih zahvata. Ne previše. Privremene mjere će trajati još otprilike 10 do 15 dana, odnosno dok ne vidimo da je broj zaraženih virusom gripe manji.

Ministar kaže - ovakve mjere su uobičajene u zimskim mjesecima. Posjetili smo bolnicu, stanje je zaista loše. Što poručujete ministru?

Ministar i cjelokupna hrvatska javnost upoznati su s manjkom zdravstvenih djelatnika i kadrovskim problemima opće bolnice Dubrovnik. Na određeni način radimo cijelu godinu u poluizvanrednim uvjetima gdje uvijek imamo probleme, nekad s liječnicima, nekad sa sestrama, nekad s pomoćnim osobljem ili spremačicama.

Navikli smo se i reorganizirali. U svakodnevnoj smo komunikaciji s ministrom i ministarstvom, djelujemo sinkronizirano. Nažalost, situacija s kadrovskim manjkom će svakako još neko vrijeme potrajati.

Nitko ne nudi rješenje. Znamo da se na godinu se u Dubrovniku upiše samo jedan razred medicinskih sestara i tehničara, tek desetak ih ostane u dubrovačkoj bolnici. Na koga apelirati?

To nije problem samo Opće bolnice Dubrovnik, to je problem koji moraju i određena tijela Županije i određena ministarstva rješavati na nacionalnoj razini. Kao i s određenim poticajem i visinom primanja srednjeg medicinskog kadra i liječnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr