Bolman, Majške Međe, Jagodnjak. U ovim mjestima u Baranji, zbog Afričke svinjske kuge, već je eutanazirano nekoliko stotina domaćih svinja. OPG-ovac Miško iz Jagodnjaka cijeli se život bavi preradom svinjskog mesa.
"Ovo je naš baranjski dragulj", govori i pokazuje na kulen koji je napravio prije pojave bolesti. No od danas, do domaćeg svinjskog mesa, puno će teže doći, a na pitanje je li ovo s kugom problem kaže apsolutno.
"Za sve. I nas prerađivače i za ljude koji tove. Danas je najnovije da iz Baranje više ne možemo voziti na klanje", kaže Miško Dobrovac, proizvođač domaćeg kulena.
Zbog slučaja kuge u Jagodnjaku, ministarstvo je objavilo novo rješenje koje danas stupa na snagu. U Baranji su uspostavljene zone ograničenja 1, i ona puno stroža, zona ograničenja 3.
Zona ograničenja 3 predstavlja područje u kojem se bolest pojavljuje u domaćih svinja, s najdinamičnijom situacijom u odnosu na afričku svinjsku kugu i najvećim rizikom. Zabranjen je promet i premještanje živih svinja, svježeg mesa ili mesnih proizvoda.
A kod četiri baranjske divlje svinje potvrđena je svinjska kuga. To obvezuje i lovce koji, po naredbi, kreću u potpuni odstrel.
Kako to misle provesti, što planiraju proizvođači i koje su sve teorije kako je bolest došla u Baranju pogledajte u videoprilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.
This browser does not support the video element.