Kriza s "baranjskim draguljem"

Opasna bolest hara Baranjom: Kruže brojne teorije kako je došla u ovu regiju

Veterinari Foto: Dnevnik Nove TV
Zbog nove pojave afričke svinjske kuge u Baranji, u problemu su uzgajivači svinja, ali i proizvođači suhomesnatih proizvoda. Stupile su na snagu stroge mjere ministarstva. Počela je masovna eutanazija stotina domaćih svinja, a lovcima je ponovno izdan naputak da krenu u potpuni odstrijel divljih svinja.

Bolman, Majške Međe, Jagodnjak. U ovim mjestima u Baranji, zbog Afričke svinjske kuge, već je eutanazirano nekoliko stotina domaćih svinja. OPG-ovac Miško iz Jagodnjaka cijeli se život bavi preradom svinjskog mesa.

"Ovo je naš baranjski dragulj", govori i pokazuje na kulen koji je napravio prije pojave bolesti. No od danas, do domaćeg svinjskog mesa, puno će teže doći, a na pitanje je li ovo s kugom problem kaže apsolutno.

"Za sve. I nas prerađivače i za ljude koji tove. Danas je najnovije da iz Baranje više ne možemo voziti na klanje", kaže Miško Dobrovac, proizvođač domaćeg kulena.

Zbog slučaja kuge u Jagodnjaku, ministarstvo je objavilo novo rješenje koje danas stupa na snagu. U Baranji su uspostavljene zone ograničenja 1, i ona puno stroža, zona ograničenja 3.

Zona ograničenja 3 predstavlja područje u kojem se bolest pojavljuje u domaćih svinja, s najdinamičnijom situacijom u odnosu na afričku svinjsku kugu i najvećim rizikom. Zabranjen je promet i premještanje živih svinja, svježeg mesa ili mesnih proizvoda.

A kod četiri baranjske divlje svinje potvrđena je svinjska kuga. To obvezuje i lovce koji, po naredbi, kreću u potpuni odstrel

Kako to misle provesti, što planiraju proizvođači i koje su sve teorije kako je bolest došla u Baranju pogledajte u videoprilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića.