Problemi

Baranjci i dalje čuvaju tradiciju, ali ona ih sve više košta: "Jede nas inflacija"

Vrijeme zimnice Foto: DNEVNIK.hr
Domaći proizvođači kažu da ih ove godine zimnica stoji skuplje nego ikad.

Ljeto je prošlo, s njim i svježe domaće povrće - osim za one koji spremaju zimnicu, a u Baranji se u ovo vrijeme upravo na takav način priprema za dugu zimu.

Kisele se paprike, krastavci, radi se ajvar. No domaći proizvođači kažu - ove ih godine zimnica skupo stoji.

Mnogo toga se promijenilo, a to su cijene sjemena, goriva, gnojiva. Baranjci govore - da nemaju vlastiti vrt, ne bi pravili zimnicu. Nešto uspiju prodati, a najsretniji su što kupac zna da kupuje domaće.

"Neću ništa komentirati za ovu godinu, malo nas jede inflacija. Cijena je sedam eura po bočici", govori Ljubica Bošnjak iz Branjinog Vrha.

Danas zimnica ovisi o previše čimbenika - vremenu, cijenama, tržištu. Sve je manje onih koji je rade pa se valja nadati da domaća zimnica ipak neće izumrijeti.

Više o ovoj temi pogledajte u videoprilogu reportera Dnevnika Nove TV Tina Kovačića