Što čini dobar bakalar, zna gospođa Ivana koja ga prodaje već tri desetljeća. Ove je godine, kaže, skuplji 12 eura.
"Bakalar je izlovljen. Svake je godine sve skuplji, a dolazi nažalost sve lošiji", rekla je.
Tko ovu deliciju želi za blagdanski stol, morat će biti spreman i platiti. Prvi bakalar u splitskoj ponudi kreće se od 40 do 60 eura.
Ekipa Dnevnika Nove TV ponudu ribarnica analizirala je i prije tri tjedna. Bakalara tad nije bilo, no moglo se čuti da bi onaj vrhunski s certifikatom mogao dosegnuti i nevjerojatnih 100 eura.
Puno bolja cijena ne očekuje se ni u trgovinama, gdje će kilogram koštati do 60 eura, 20 posto više nego u svibnju. Prije uvođenja eura sušeni bakalar plaćao se upola manje – oko 220 kuna, što je 28 eura.
Kao zamjena za bakalar često se koristi oslić, ali i druge alternative.
"Kod nas se samo jedu srdelice i šaran. Standardno, znam koliku imam penziju, koliko mogu potrošiti", rekla je Zdravka iz Zagreba.
Na troškove će se ionako više paziti u siječnju.
Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sarah Viteškić.
This browser does not support the video element.