Vrtoglave cijene

Za blagdansku deliciju ove će godine trebati odriješiti kesu: "Svake je godine sve skuplji, a dolazi lošiji"

Cijena bakalara - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Bakalar je skuplji nego prošle godine. Iako ga mnogi žele na blagdanskom stolu, ove godine morat će dobro računati.

Što čini dobar bakalar, zna gospođa Ivana koja ga prodaje već tri desetljeća. Ove je godine, kaže, skuplji 12 eura.

"Bakalar je izlovljen. Svake je godine sve skuplji, a dolazi nažalost sve lošiji", rekla je.

Tko ovu deliciju želi za blagdanski stol, morat će biti spreman i platiti. Prvi bakalar u splitskoj ponudi kreće se od 40 do 60 eura.

Ekipa Dnevnika Nove TV ponudu ribarnica analizirala je i prije tri tjedna. Bakalara tad nije bilo, no moglo se čuti da bi onaj vrhunski s certifikatom mogao dosegnuti i nevjerojatnih 100 eura.

Puno bolja cijena ne očekuje se ni u trgovinama, gdje će kilogram koštati do 60 eura, 20 posto više nego u svibnju. Prije uvođenja eura sušeni bakalar plaćao se upola manje – oko 220 kuna, što je 28 eura.

Cijena bakalara - 1 Foto:DNEVNIK.hr

Kao zamjena za bakalar često se koristi oslić, ali i druge alternative.

"Kod nas se samo jedu srdelice i šaran. Standardno, znam koliku imam penziju, koliko mogu potrošiti", rekla je Zdravka iz Zagreba.

Na troškove će se ionako više paziti u siječnju.

Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sarah Viteškić.