Optimizam u turizmu

Bajs: Očekujemo još 2 milijuna turista do kraja godine

Slika nije dostupna
Hrvatska je odradila rekordnu turističku sezonu, objavili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i resorni ministar Damir Bajs.

Osam milijuna i dvjesto tisuća gostiju i 52 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ove godine, razlog su da premijerki Kosor u danas kišnoj Opatiji osmijeh ne silazi s lica. Turizam je ostao jedna od rijetkih gospodarskih grana koja u gospodarski teško vrijeme uredno puni državni proračun.

Ni kiša nije pokvarila raspoloženje sudionicima današnjega opatijskog skupa. Osam milijuna i dvjesto tisuća gostiju i 52 milijuna noćenja, rezultati su za prvih osam mjeseci ove godine. Jedan za drugim svi su se direktori jadranskih turističkih zajednica hvalili odličnim rezultatima.

'Nakon kišne predsezone bilježimo debeli i berićetni srpanj i kolovoz pa i rujan nam se predskazuje istim naznakama kraj', istaknuo je Šime Vlašić, direktor TZ šibensko-kninske. O novcu se danas nije govorilo, no očekuje se dobra zarada! 'Nanama je kao na organiziranoj državi da što je moguće više registriramo ono što se dogodilo pa da ljudi ne bježe od plaćanja poreza pričom o tomu da nitko ništa nije trošio, nitko ništa nije jeo ni pio', kaže Niko Bulić, direktor HTZ-a.

>> Kosor: Zbog Vladinih mjera najuspješnija sezona ikada

Sve jadranske županije ove godine bilježe porast broja turista. Talijansko je tržište podbacilo, no zato je primjerice Rusa došlo 30 posto više nego prošle godine. 'Možemo reći da je ovo najbolja turistička sezona u prvih osam mjeseci ikada u Hrvatskoj, dakle najbolja i rekordna mogu reći', rekla je premijerka Kosor. 'Godina nije gotova. U naredna 4 mjeseca nas očekuje još posla, da dobijemo 2 milijuna turista koji bi trebali ostvariti najmanje 5 milijuna noćenja', poručio je ministar turizma Damir Bajs.

Izvanpansionska ponuda svake je godine bolja, tako da je ministrov optimizam opravdan. Do kraja godine, Hrvatska očekuje 10 milijuna turista. Borba za posljednju četvrtinu tek počinje.

Povezane teme