Tekst prodrmao javnost

Autor članka o nepoželjnim Bosancima: Nikoga ne omalovažavam, govorim kako je

Slika nije dostupna
U jeku turističke sezone, neki su gosti višak! Da vjerovali ili ne, tako neki misle. Općinska odvjetnica zatražila je od policije da se ispita novinar i utvrdi radi li se o kaznom djelu.

Skandalozni naslov u lokalnom listu drma makarsko primorje. Drugi po broju dolazaka, prema izvoru turističke zajednice, bosanskohercegovački državljani očito nisu dobrodošli. Spočitava im se da ništa ne troše i da samo zauzimaju mjesto na plaži! Autor koji je svoj sramotan tekst objavio u lokalnom listu, u njemu ne vidi ništa sporno!

'Ja nikoga ne omalovažavam, naprotiv, ja govorim ono što je', kaže autor teksta Ivo Ćurković.

Makarska općinska odvjetnica zatražila je od lokalne policije da se ispita novinar i utvrdi radi li se o kaznom djelu rasne i druge diskriminacije ili je u pitanju samo prekršaj.

Od njih žive, no nekima su očito trn u oku. List koji je objavio tekst, financira sam grad Makarska. No grad od ovih riječi pere ruke. 'Stav koji je iznesen u tom glasilu nije stav grada, problem je tu tome što nitko ne čita tekst nego samo naslov a oni se najčešće rade bombastičnima', rekao je gradonačelnik makarske Marko Ožić Bebek.

Ovakav istup naišao je na žestoku osudu. Reagirao je i predsjednik Josipović. Putem Facebooka sve je pozvao u Makarsku riječima  'Dobro nam došli dragi Bosanci i Hercegovci!'. Predsjednik i apelira da se gosti ne mjere po debljini novčanika.

Da tekst nema veze s ekonomijom, već s bontonom i načinom izražavanja, govori sljedeći podatak. Naime, upravo su Bosanci i Hercegovci drugi po dolascima na području grada Makarske. I to prema službenim podacima turističke zajednice. Dakle drugi su i bez onih vikendaša koji nekima smetaju po plažama

I ministar je stao u obranu turista iz susjedstva. 'Moram reći potpuno jasno da u Hrvatskoj ne postoji turist prve i druge kategorije i svaki turist mora imati jednak tretman!', rekao je ministar Bajs. Snobizam i elitizam prebija se na leđima prvih susjeda koje su Makarskoj najbolje i najvjernije mušterije. 

Povezane teme