Slavonska je jabuka neobrana. Ne zato što nema koga da je bere, već zato što nema računice. Cijena jednog kilograma jabuka na europskom tržištu, pa tako i hrvatskom, iznosi jedan do dva eura. I dok europski proizvođač za svoj kilogram dobiva 50 euro-centi, hrvatski proizvođač svoju jabuku prodaje za 20 euro-centi.
"Kod nas je moguće u Hrvatskoj da kupi nekI proizvod i za 10 puta veću cijenu da ga proda i da ljudi smatraju da je to normalno. To ljudi nije normalno. To urušava sustav", kazao je voćar Stjepan Zorić.
Uz ne fer tržišne uvjete, hrvatskom voću cijenu ruši i nedostatak skladišta i hladnjača. Od tri proizvedene jabuke samo će jedna završiti u hladnjači, dvije će domaći proizvođači morati prodati pošto-poto, prvom kupcu koji po njih dođe, jer hrvatske proizvođače muči kroničan nedostatak smještajnih kapaciteta.
Voćari spas vide u europskim fondovima. "Svi europski poljoprivrednici su odskočili i dobro žive i zaustavljeno je propadanje ruralnih područja, sve na krilima ruralnog razvoja. Definitivno novac iz EU je nešto što nam može dati poticaj", dodaje Zorić.
Hrvati proizvoditi znaju, još samo da nauče i cijeniti domaći proizvod. "Dok se naše ne proda, nema uvoza. Kad se naše proda, e onda ćemo uvesti ono malo što nam fali", predlaže kupac Damir Varga.
U Italiji je jedan hektar jabučnjaka otvorio pet radnih mjesta - u voćnjaku, sortirnici, pakirnici i prijevozu. A slavonske jabuke ostadoše neobrane.