Nova funkcija, nova šansa za zemlju

Antun Kovačev čelnik Europske udruge javnih banaka

Slika nije dostupna
Nedostaje investicija, proizvodnje, radnih mjesta. Ključni elementi za gospodarski oporavak još su daleko, a i strani ulagači dobro bi došli.

Upravo za njih pokušat će se boriti predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev. Od danas je čelnik i Europske udruge javnih banaka. Nova funkcija, smatra Kovačev, dobra je šansa i za zemlju.

'I zasigurno da se može lobirati i za dolazak stranih investitora, ulagača u hrvatsko gospodarstvo ili u projkete koji su pripremljeni i koji se pripremaju za velika ulaganja', rekao je Kovačev.

No, priznaje, za strane investitore treba riješiti prepreke poput birokracije i na državnoj i lokalnoj razini, ali i pomoći domaćim poduzetnicima. Model A, B i C kojima se planirao gospodarski oporavak nisu se baš proslavili.

Guverner Rohatinski je za ove modele istaknuo da su propali, ali Kovačev se s tim ne slaže. 'Ne bih se složio, pogotovo za model A koji je pokrivao obrtna sredstva', rekao je.



Drugim riječima poduzetnici su ovim modelima plaćali neredovito plaćanje, nelikvidnost i potrebu za dodatnim obrtnim sredstvima', dodao je Kovačev. Njih će možda još biti za poduzetnike jer većina sredstva je ostala neiskorištena. Sve ovisi o Vladi, bankama i HNB-u.

'Sjest ćemo kao što smo sjeli i na početku o dogovaranju modela A i B i dogovoriti se', izjavio je Kovačev. Europsku fotelju Kovačev će imati priliku iskoristiti i za nova sredstva, Hrvatskoj prijeko potrebna.