najavljen rast primanja

ANKETA Kolika bi vam plaća bila dovoljna za normalan život?

Ilustracija Foto: Goran Mehkek/Cropix
Iz Banskih dvora najavljuju veći minimalac i prosječnu plaću, no koliko to može zadovoljiti građane koje rast troškova života pritišće iz dana u dan? U anketi nam recite koliko bi trebala iznositi vaša plaća za normalan život.

Premijer Andrej Plenković najavio je u Hrvatskom saboru da Vlada namjerava do kraja mandata prosječnu netoplaću povećati na 1600 eura, a minimalnu od Nove godine na 970 eura bruto, što bi bilo 750 eura neto.  

U Hrvatskoj minimalac prima čak 100 tisuća ljudi, a on sada iznosi 840 eura bruto, odnosno 677 eura neto. 

U trećem kvartalu 2024. prosječna mjesečna netoplaća u Hrvatskoj iznosila je 1349 eura, što znači da bi se do 2028. godine, ako ova Vlada odradi mandat do kraja, trebala povećati za oko 250 eura. 

Koliko to može zadovoljiti građane koje inflacija i rast troškova pritišću iz dana u dan? Pa, teško. Oni s najnižim primanjima pogotovo su revoltirani jer su vladajući jednim potezom sebi drastično povećali plaće. 

Plaća premijera Plenkovića odnedavno je veća za čak 69 posto i iznosi 5535 eura, a predsjednika Zorana Milanovića za 68,7 posto te sada mjesečno prima 6074 eura. 

Plaće ministara i saborskih zastupnika su oko 4000 eura. No to ipak nisu najviše plaće među državnim dužnosnicima. Prije posljednje povišice ovog ljeta guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić te viceguverner Slavko Tešija imali su mjesečna primanja od oko 7200 eura.  

U anketi nam recite kolika bi plaća vama trebala za normalan i dostojanstven život

 

Pročitajte i ovo "Smijali su mi se na šalteru" Povratnica iz Irske ogorčena tretmanom u domovini: "Nakon dva mjeseca već sam htjela natrag. Notorna je laž da nas Hrvatska želi, evo i zašto"

Pročitajte i ovo osudila i Bijela kuća UZNEMIRUJUĆI VIDEO Stravični detalji izraelskog napada na bolnicu u kojem su ljudi izgorjeli do smrti: "Ovo je jedna od najgorih scena kojima smo svjedočili"