Potpisi 78 zastupnika

Plenković predao potpise Milanoviću i dobio mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji mu je donio potpise zastupnika u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade RH.

Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković zatražio je i dobio mandat od predsjednika Republike Zorana Milanovića za sastavljanje nove Vlade.

Milanoviću je donio 78 potpisa izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru koji čine novu parlamentarnu većinu.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Potpise su dali 61 zastupnik HDZ-a, 12 zastupnika Domovinskog pokreta, Vesna Vučemilović i četiri zastupnika nacionalnih manjina, a osim o ranije poznatom Robertu Jankovicsu, riječ je i o Arminu Hodžiću, Vladimiru Bileku i Veljku Kajtaziju, doznaje N1.

Nakon što je Plenković Milanoviću predao potpise, nije bilo nikakvih izjava za medije, a Plenković je u objavi na društvenoj mreži X poručio: "I u trećem mandatu nastavljamo raditi za boljitak Hrvatske!" 



Kasnije je s Pantovčala stiglo priopćenje u kojem je potvrđeno da je Milanović dao mandat predsjedniku HDZ-a.

"Ipak ste tu..."

Da je Plenković od Milanovića dobio mandat, prvotno je samo u prolazu na novinarsko pitanje potvrdno odgovorio Plenkovićev glasnogovornik Marko Milić.

Ranije prilikom dolaska na Pantovčak Plenković je samo kratko dobacio novinarima: "Ipak ste tu, to je dobro za demokraciju." Bila je to vjerojatno aluzija na to što u prvom pozivu iz Ureda predsjednika nisu bili pozvani mediji, no ubrzo je došao drugi poziv u kojem su ipak pozvani.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.