Spomenuo i Milanovića

Andrej Plenković odgovorio Bulju: "Gliseraš? Neka se bavi svojim prijateljem helikopterašem"

Premijer je odgovarao na pitanja novinara nakon aktualca. Bilo je tu govora o Miri Bulju, Zoranu Milanoviću, ali i porezu na nekretnine te prepiranju s novinarkom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon aktualca je odgovarao na pitanja novinara. Komentirao je novi porez na nekretnine i rekao da će detalje objaviti idući tjedan.

"Razgovaramo. Osjetljiva je tema. Cijeli smisao ove reforme je da se na tržište stavi više nekretnina po prihvatljivijim cijenama kako bismo realizirali i taj krak demografske politike i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji", rekao je Plenković i odlučno demantirao novinarsko pitanje o skrivenim pritiscima koje je spominjao bivši ministar financija Zdravko Marić još 2017.

Uzvratio Miri Bulju

Premijer je odgovorio i na kritiku koju mu je uputio Miro Bulj nazvavši ga gliserašem i rekavši da je "cvilio Milanoviću da ga primi u SDP".

"Laže. Miro Bulj pita mene, pri relativno razumnom stanju - nije mi se činilo da je pod utjecajem nikakvih maligana, da se drogira ili pije, da li ćemo mi slati hrvatske vojnike na istočno ratište. Ne znam koliko moraš biti briljantan mudrov da takvo nešto pita. Tko je drugi koji to spominje? Spominje Milanović. Vjerojatno se oni domuđavaju kad ovaj dolazi helikopterom u Sinj, pa pričaju bezvezarije. Apropro gliseraša, neka se bavi svojim prijateljem helikopterašem koji plaši hrvatski narod da će netko odlučiti da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu", odvratio je Plenković i nazvao to lažima.

Smanjenje maskimalne stope poreza na dohodak

Na pitanje novinarke o smanjenju maksimalne stope poreza na dohodak koju će najviše osjetiti Grad Zagreb, premijer Plenković je odgovorio: "Smanjit će se, naravno da će se smanjiti. Smanjit će se svima. Grad Zagreb ima veći prihod u privh osam mjeseci samo od poreza na dohodak, 141 milijun eura. To je zbog gospodarskog rasta, većih plaća... onda su veći i prihodi."

"Optuživalo nas se da će perfidna, zločesta, zlonamjerna vlada HDZ-a uzeti novac Zagrebu, Splitu i Rijeci ukidanjem prireza, a mi smo im ostavili raspon da ga kompeziraju visinom poreza na dohodak. Što su oni napravili? Gotovo svi stavili maksimalni porez na dohodak i propustili šansu da smanje opterećenje rada i nekome povećaju plaću", odgovorio je Plenković.

U nastavku se prepirao s novinarkom koju je nazvao znatiželjnom i slatkom. Ona mu je na to uzvratila da nema potrebe da se koristi takvim izrazima, pa je premijer odgovorio: "Nemojte vi meni govoriti što ima ili nema potrebe. Ja imam svoj mandat da govorim što ja hoću. A to je otvoreno govoriti kako stvari stoje."

Na kraju nije želio komentirati izjave Aleksandra Vučića, vezane uz privođenje glumca Sergeja Trifunovića i presudu od 60 dana zatvora.