Dok se u loncu krčka stara zagrebačka juha iz Austrougarske, ajngemahtec, miriše i autohtoni varaždinski klipić zaštićen patentom. Točno se zna kakav klipić mora biti. 'Mora biti dug 20 cm, zarolani sa svake strane 4 nafrkaja imati i nekih 2 cm debljine', kaže varaždinski kuhar Anđelko Levrić.
A kulen i njegova seka gube utakmicu s čvarcima kojima je cijena unazad 5 godina otišla gore za 200-300 %, baš kao i 'ekstra djevičanska svinjska mast'.
>> Znate li koja su naša autohtona jela?
No, kad smo već kod ekstra djevičanskog, ne da se ni maslinovo ulje. Novih nasada maslina je mnogo, a obnavljaju se i brojni stari. Kadulja se, pak, obnavlja sama, a kažu kako ova biljka potječe upravo s naših otoka.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook