Na snazi mjere zaštite

Afrička svinjska kuga potvrđena u mjestu iz kojeg su prošle godine krenuli prosvjedi: "Kakve veze mi imamo s Afrikom?"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Retkovcima su potvrđeni slučajevi afričke svinjske kuge.

Svinjska kuga prvi je put potvrđena u Retkovcima, selu iz kojeg su prošle godine krenuli prosvjedi protiv eutanazija i tadašnjih mjera za suzbijanje bolesti. Virus je potvrđen na imanju mladog stočara koji se bavio uzgojem crnih slavonskih svinja.

Tri su svinje bile pozitivne, a usmrćeno je svih 37. U krugu od tri i 10 kilometara na snazi su mjere zaštite i nadziranja. Utvrđuje se i je li zaraženo imanje bilo u kontaktu s drugim svinjogojcima.

"Jučer popodne je obavljena eutanazija u samom dvorištu – 37 životinja u trenutku dijagnoze je bilo na tom gospodarstvu. Obavljena je dezinsekcija i sve ono što treba. Važno je naglasiti i da su dva susjedna objekta stavljena u nadzor s obzirom na međusobnu komunikaciju", objasnio je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Požar kod Skradina Evakuirani ljudi iz dijela Nacionalnog parka Krka, vatra opasno zaprijetila: "Najvažnije je da nitko ne strada"

U selu su iznenađeni pojavom afričke svinjske kuge.

"Kakve veze mi imamo s Afrikom, s tom kugom koja tamo obitava? Ja se ne sjećam da je toga bilo kad sam ja bio mlađi", rekao je Antun reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Objavljeni detalji Policija otkrila uzrok strašnog požara u Tučepima: Priveden pčelar

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr