Adlešič: Treba dobro odabrati tajming za priznanje Kosova

Slika nije dostupna
Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič na današnjoj konferenciji za novinare nije željela komentirati neslužbene informacije da bi Hrvatska mogla 15. ožujka priznati neovisnost Kosova.

Odgovarajući na novinski upit kako postoje neslužbene informacije da bi Hrvatska mogla 15. ožujka priznati neovisnost Kosova, predsjednica HSLS-a rekla je da će Hrvatska slijediti put drugih europskih zemalja, vodeći prije svega računa o svojim prioritetima - članstvu u EU i NATO-u.

Istaknula je kako je sigurno da će Hrvatska priznati Kosovo, ali da taj tajming treba dobro odabrati.

Adlešič je kazala da Hrvatska s priznanjem ne treba žuriti već se dobro pripremiti te voditi brigu o hrvatskom kapitalu koji se nalazi u Srbiji.

Izvijestila je kako je tijekom jučerašnjeg susreta u Sarajevu sa zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem, izražena obostrana nada da će se "svi oni, koji su uznemireni činjenicom da će Kosovo biti priznato, kroz određeno vrijeme pomiriti s tom činjenicom te će riješiti svoje unutarpolitičke probleme".

Odgovarajući na upit hoće li predsjednik SAD-a George W. Bush 4. travnja posjetiti Hrvatsku nakon što Hrvatska na summitu NATO-a u Bukureštu dobije pozivnicu za članstvo, Adlešič je rekla da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u NATO te "možemo s sigurnošću tvrditi da se pozivnica očekuje".

Predsjednica HSLS-a nije željela ostale spekulacije ni potvrditi, a "ni slučajno ih demantirati".

Napomenula je kako je na današnjoj sjednici Središnjeg vijeća HSLS-a odlučeno da HSLS sudjeluje u Vladi sa četiri državna tajnika.

Najavila je pripremanje stranke za iduće lokalne izbore te sabor HSLS-a koji će biti održan na jesen.

Analizirajući dosadašnji rad Vlade Adlešić je kazala da se poštuju rokovi dogovoreni koalicijskim ugovorom, te da je realiziran dio HSLS-ovih predizbornih programa.

Podsjetila je da su se, kao stranka, kod Zakona o radu zalagali za zaštitu 'zviždača' te zaštitu od mobbinga. Adlešič je izjavila da su ta dva mehanizma ugrađena u Zakon o državnim službenicima, a bit će ugrađen i u Zakon o radu i druge zakone.

Najavila je da je u pripremi izradba zakona o financijskoj decentralizaciji.

Govoreći o prijedlogu izmjena zakona o trgovini Adlešič je kazala kako je on posljedica kompromisa, ali i da su moguće i neke promjene jer zakon još ide u saborsku proceduru. Predsjednica HSLS-a značajnim je ocijenila i projekte debirokratizacije državne uprave te projekt uvođenja elektronske osobne iskaznice .

Potpredsjednik HSLS-a Dražen Breglec izvijestio je o uspješnim razgovorima izaslanstva stranke, koje je u Bruxellesu liberalne zastupnike u Europskom parlamentu izvijestilo i o problemu ZERP-a. Naglasio je kako su izaslanici HSLS-a zaključili da liberalnim zastupnicima u Europskom parlamentu nedostaju informacije o stanju u jadranskom akvatoriju.