HSLS se ne želi izjasniti

Adlešić o Polančecu: Ne odgovaram na 'ki bi da bi' pitanja

Slika nije dostupna
Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič izjavila je danas da njezina stranka trenutno nema namjeru tražiti smjenu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, budući da se afera u Podravci još istražuje i nadležne institucije ga ne terete, te naglasila da će HSLS svoj stav o aferi i navodnoj Polančecovoj ulozi, ali i čelnika HSS-a Josipa Friščića, iznijeti prije saborske rasprave koju je tražila oporba.

'Imat ćete naš stav do saborske sjednice, ne znamo da li nadležne institucije uopće za nešto terete Polančeca', kazala je Adlešič na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HSLS-a, dodavši da gotovo svaki dan o aferi u Podravci, odnosno tko je odgovoran, razgovara s premijerkom Jadrankom Kosor. Upitana bi li njezina stranka, da se danas glasuje u Saboru, bila za Polančecovu smjenu, odgovorila je da nikada ne odgovara na 'ki bi da bi pitanja', te istaknula da će do saborske rasprave o oporbenom zahtjevu za Polančecovom smjenom sigurno raspolagati s više informacija na temelju kojih će HSLS i temeljiti svoj stav. 'Svaka afera šteti politici, ali puno više šteti ako se ne raščisti do kraja', poručila je čelnica HSLS-a.

Upitana hoće li, kako pišu mediji, od premijerke tražiti da odgovornost za aferu snosi i predsjednik HSS-a Friščić, odgovorila je kako HSLS nije dvoličan da traži nečiju odgovornost, već da je stava kako svatko tko je odgovoran treba i odgovarati. 'Za sada ne znamo tko bi i za što trebao odgovarati, jer je postupak još u tijeku, pa ne želimo odgovarati na 'što bi bilo kad bi bilo'', dodala je Adlešič. Upitana kako gleda na činjenicu da se tek nedavno, nakon smjene na čelu Vlade, počele u javnost izlaziti afere poput Podravke, odgovorila je da su HSLS i ona osobno zadovoljni sadašnjom političkom klimom 'u kojoj se afere ne zataškavaju, nego razrješavaju'. Da svi odgovorni za aferu u Podravci trebaju odgovarati, pa i oni koju su za aferu znali, ali nisu na nju javno upozorili, ustvrdio je i potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok. 'Ako je istina da su neki ljudi u Vladi i Saboru još 2007. znali što se događa u Podravci, a nisu o tome izvijestili nadležne institucije i javnost, treba postaviti i pitanje njihove odgovornosti', poručio je Čehok.

'Da nas se slušalo, afere Podravka ne bi bilo'

I on i Adlešič nužnom su ocijenili promjenu obrasca po kojemu se o problemu političara u nadzornim odborima javnih i državnih poduzeća govori tek nakon što afere izađu u javnost, podsjetivši na HSLS-ovu zakonsku inicijativu da se državnim dužnosnicima omogući članstvo u samo dva nadzorna odbora, koja je u Saboru prošla samo prvo čitanje. HSLS-ovci su, naime, uvjereni da, da je prihvaćen taj njihov prijedlog, ne bi bilo afera kakve danas tresu javnost, a uštede bi se, kazala je Adlešič, kretale oko 30 milijuna kuna godišnje. 'Da nas se tada poslušalo, takve afere (Podravka) ne bi bilo', poručila je. Čehok se nadovezao i ocjenom da za novog predsjednika Nadzornog odbora Podravke nije trebalo imenovati Ljubu Jurčića, budući da je on tamo, uvjeren je, imenovan kao političar, a ne kao neovisni stručnjak. Na medijske napise da u radu vodstva Podravke sudjeluje i član HSLS-a, Adlešič je kazala da je taj član stranke u Podravku došao iz mirovinskog fonda, a ne kao stranački kadar, te da on nije član ni jednog stranačkog tijela.

Liberali su najavili i spremnost da će, ne napravi li to Vlada, odnosno resorni ministar Darko Milinović, izraditi svoj prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji, koji bi dopuštao zamrzavanje zametaka po načelu prigovora savjesti - svaka žena mogla bi sama odlučiti hoće li ići na zamrzavanje zametaka ili jajnih stanica. (Hina)