Zarađuju stranci

A gdje je domaće? Čak dvije trećine proizvoda koje nudimo turistima dolaze iz – uvoza!

Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko je godina ozbiljno najavljivalo projekt spajanja zelene i plave Hrvatske, no sve je ostalo - samo na riječima.

Iako se često hvalimo kvalitetom domaće hrane, čak dvije trećine proizvoda koji se tijekom ljeta posluže turistima - dolaze iz uvoza! A umjesto hrvatskih, na taj način zarađuju strani poljoprivrednici, donosi Dnevnik Nove TV.

Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko je godina ozbiljno najavljivalo projekt spajanja zelene i plave Hrvatske, no sve je ostalo - samo na riječima.

Unatoč negativnim predviđanjima: Hrvatsku posjetilo 6,6 posto više turista nego lani

Kuharica Ivka Petrović naglašava da što više nastoje ponuditi domaće stvari, svježe s tržnice.

Tako ipak nije u svim restoranima, gdje konobari na tanjuru poslužuju većinom - strane proizvode.

'Ima preko 50 posto uvezene hrane, ali kažem, preko Udruge restoratera nastojimo i potenciramo prodavati domaće proizvode', kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i ugostitelj.

Poljoprivrednici nude najbolje što imaju, ali uvozni su proizvodi jeftiniji.

'Krumpir je po četiri kune, a evo, iz uvoza 2,70. Rajčica je domaća po deset, a iz uvoza šest', kaže Knežević.

Domaći proizvođači jedinu priliku vide u udruživanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook