Iako se često hvalimo kvalitetom domaće hrane, čak dvije trećine proizvoda koji se tijekom ljeta posluže turistima - dolaze iz uvoza! A umjesto hrvatskih, na taj način zarađuju strani poljoprivrednici, donosi Dnevnik Nove TV.
Ministarstvo poljoprivrede prije nekoliko je godina ozbiljno najavljivalo projekt spajanja zelene i plave Hrvatske, no sve je ostalo - samo na riječima.
Unatoč negativnim predviđanjima: Hrvatsku posjetilo 6,6 posto više turista nego lani
Kuharica Ivka Petrović naglašava da što više nastoje ponuditi domaće stvari, svježe s tržnice.
Tako ipak nije u svim restoranima, gdje konobari na tanjuru poslužuju većinom - strane proizvode.
'Ima preko 50 posto uvezene hrane, ali kažem, preko Udruge restoratera nastojimo i potenciramo prodavati domaće proizvode', kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i ugostitelj.
Poljoprivrednici nude najbolje što imaju, ali uvozni su proizvodi jeftiniji.
'Krumpir je po četiri kune, a evo, iz uvoza 2,70. Rajčica je domaća po deset, a iz uvoza šest', kaže Knežević.
Domaći proizvođači jedinu priliku vide u udruživanju.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook