400 tisuća radnika na rubu siromaštva

Slika nije dostupna
Minimalna plaća u Hrvatskoj morala bi iznositi oko 45 posto prosječne plaće, kako bi se osigurao egzistencijalni minimum za više od 400.000 radnika.

V. d. predsjednicea Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević istaknula je kako se procjenjuje da oko 407.000 radnika prima plaću manju od 3.300 kuna, što je ispod socijalnog minimuma, rekla je Knežević na konferenciji za novinare.

Sindikalna košarica minimalnih troškova života četveročlane obitelji u srpnju je iznosila više od 5.560 kuna, a prosječnom plaćom moglo se podmiriti svega 78 posto troškova.

Hrvatska bi stoga trebala donijeti Zakon o minimalnoj plaći, kakav postoji u 18 europskih država, kojim bi se minimalac podigao na 3.222 kune.

Trenutno je kod nas minimalna plaća izjednačena s osnovicom za plaćanje doprinosa, koja iznosi 2.169 kuna, no sindikalci upozoravaju da mnogi radnici primaju i niže plaće.

SSSH je uputio Vladi svoj prijedlog Zakona o minimalnoj plaći, u kojem se iznos plaće vezuje uz kupovnu moć radnika, te se predviđa njezino usklađivanje s rastom troškova života.

Trebalo bi i ujednačiti plaće u privatnom i javnom sektoru te
analizirati kretanje menadžerskih plaća, koje uopće nisu usklađene s plaćama u matičnim poduzećima.

U jednoj tvrtki menadžerska plaća vrijedi koliko 38 radničkih plaća, pa to treba dovesti u pravedan omjer, naglašava sindikalna čelnica.

Knežević je također upozorila na nastavak opadanja standarda hrvatskih građana jer su cijene u svibnju bile četiri posto više nego prije godinu dana, a prosječna plaća u tom je razdoblju realno porasla svega 1,6 posto.

Povezane teme