Velika obljetnica

Plenković iz Sinja poručio: "Milanović je prošlost, a Primorac budućnost"

U srcu Cetinske krajine počelo je nadmetanje za 309. Sinjsku alku! Među 17 alkara samo će jedan s trkališta otići kao slavodobitnik. Alki prisustvuju i mnogi političari, a pred kamere su stali Andrej Plenković i Dragan Primorac.

U Sinju su brojni gosti povodom 309. Sinjske alke, gradom se širi miris sinjskih specijaliteta, svi žele biti dio viteške igre.

"Svi želimo da dobijemo, svaki alkar žudi za pobjedom. Ja evo od 2006. sam dobio čoju, od 2009. baru, nakon toga - pa bio sam dobrostojeći. Međutim evo zadnjih 11 godina otkad sam postao alajčauš uz ovo sve opterećenje kao što vidite e nikako da dođem do tog gornjega levela", rekao je alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

"Ja sam tu svake godine od rođenja, moj pokojni otac bio je alkarski momak Ivici alajčaušu tako da ovo uvijek ima posebno u mom srcu", rekla je Barbara Vučić.

"Ja sam preko svojih ragbijaških prijatelja u Sinju svake godine i eto nadam se da ću to prenijeti na svoju djecu bez obzira što smo iz Zagreba", rekao je Nik Jurišić.
 

Okupio se politički vrh

Na alki, kulturno-sportskom događaju, i ove godine prisustvuju mnoga politička lica. Prisutni su predsjednik Zoran Milanović i njegova gošća, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Andrej Plenković i mnogi drugi.

Prvi je pred medije izišao premijer Plenković.

"Lijepo je biti u Sinju. Bili smo i kod vojvode i kod arambaše i alaj-čauša. Alkari su dobro raspoloženi i atmosfera je odlična", rekao je i pohvalio organizaciju Viteškog alkarskog društva.

"Dobar sam sa svima i neka najbolji pobjedi", rekao je o svojem favoritu.

"Došli smo radi alke, s nama je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a vidim da je došla i predsjednica Kosova Vjosa Osmani", rekao je i nabrojao ostale prisutne iz političkog vrha, Ćovića, ministra Primorca. Izbjegao je odgovoriti hoće li između njega i predsjednika Milanovića danas vladati opuštenija atmosfera.

Prokomentirao je i kampanju Dragana Primorca.

"Mislim da će izbori pokazati da je Primorac budućnost, a Milanović prošlost. Na Domovinskom poketu je da odluči hoće li nam pružiti potporu", prokomentirao je.

Prokomentirao je i komentare Andrije Hebranga nakon HDZ-ove podrške Primorcu.

“Ništa, on ima tu epoizodu iz 2009. To su dva glasa, da vas medija nema, nitko ne bi znao. HDZ je stao iza Primorca, svi koji su danas u HDZ-u izabrani da donose odluke su čvrsto stali uz njega”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Pročitajte i ovo Gužve i kolone Prekinut promet u tunelu Sveti Rok, a na autocesti je i još jedan - ovaj put na sve četiri, kojemu tu nije mjesto

Upitan o aferama i profesuri Dragana Primorca rekao je kratko da ima ljubomornih ljudi koji žele problematizirati rad Primorca i da zapravo rade za Zorana Milanovića.

Upitan o štetama nastalim zbog požara i piromana rekao je da će oni koji namjerno potpaljuju požare morati i odgovarati.

"Nastale su velike štete, oni koji su ih prouzrokovali morat će i odgovarati", rekao je i zahvalio na trudu svim vatrogascima, službama i svima koji su sudjelovali u obrani od požara.

Upitan o reakcijama Anne i Nade Dujić rekao je da su se svi ispričali.

"Bilo bi bolje dad toga nije bilo, žao mi je da je do toga bilo. Vatrogasce treba poštivati. Nekad su reakcije su izvan okvira, kad su ljudima ugrožene kuće", izjavio je.

Pročitajte i ovo Policija objavila detalje Užas na A3: Na pješake na autocesti naletio prvo jedan pa još dva automobila

Pred medije je potom stao i Dragan Primorac. Rekao je da je Sinjska alka dio njegovog života i istakuo da nije prisustvovao samo na nekoliko alki.

"Fratri su mi danas i javno dali potporu", istaknuo je i dodao, "Ovo je duboko meni vezano uz emocije. Građani Sinja posebna su mi inspiracija. Najmanje ovo promatram kroz predsjedničke izbore", rekao je.

Pročitajte i ovo Opasnost od vojne eskalacije Strah od totalnog rata raste, sve više država upozorava svoje državljane: "Napetosti su visoke i situacija bi se mogla pogoršati"

Upitan o tome kakvu borbu očekuje, rekao je da je u životu sve ostvario što je htio. 

"Ako Hrvatka treba dobiti predsjednika koji će na mukama drugih dobiti tu titulu, onda ona nosi gorčinu. Nema te cijene gdje bih vrijeđao čovjeka. Od mene uvijek možete računati na dijalog, ruku i osmijeh. Govorit ću o inovacijama i pozicioniranju Hrvatske globalno", objasnio je za što će se zalagati kao predsjednik.

Rekao je da ga mnogi iz Domovinkog pokreta zovu i pružaju mu potporu, ali da zbog etičkih ralzoga ne želi nikome nalagati što da radi.

Izbjegao je odgovoriti o tome što misli o ponašanju Zorana Milanovića.

"Želim da me se pamti po skormnosti, a ne po bahatluku", rekao je kratko.

Velik broj sportaša i intelektualaca također mu je dalo potporu, rekao je.

"Čuo sam da će od 9. mjeseca doći još potpora, ali ne mogu reći koje", rekao je Primorac.

Napeto uz trkalište

"Evo nas na samom početku 309. Sinjske alke. Političari su u svečamoj loži, a ove godine i predsjednik i premijer i niz ministara.

Stigla je na poziv predsjednika i predsjednica Kosova.

Kažu Sinjani da se ne sjećaju da je premijer ranijih godina išao u kuću alaj-čauša gdje se alkarska povorka prije same Alke druži i pogosti.

U Alkarskim dvorima puno je ljudi, a tamo su se morali sresti premijer Plenković i predsjednik Milanović. Ali Milanović koji se rukovao s čitavim redom nešto prije premijera zaustavio je niz rukovanja.

Naravno na dolazak predsjednika i premijera komentar je imao i gradonačelnik Miro Bulj.

"Ima itekako pojedinaca koji svojom kvalitetom mogu unaprijediti politički život Hrvatske tako da je meni svejedno ko će stajati s druge strane", rekla je Marija Selak Raspudić.

Pročitajte i ovo Operacija Oluja Knin spreman za obilježavanje posebnog dana: " Tisuću je oluja haralo, a samo je jedna vrijedna slobode hrvatskoga naroda"

"Kreće evo 309 godina stara viteška igra Alka.Tribine pune, vrućina na najjače, za razliku od jučerašnjih pljuskova danas baš žega. Nije lako ni alkarima u odorama, a ni ljudima na tribini. Ali zanos kojim se prati Alka je ovdje velik.

Večeras će slavodobitnik slaviti u svokoj kući, a i čitav Sinj raznim događajima i koncertom slavit će ove večeri", izvijestila je sa Sinjske alke novinarka Nove TV Sofija Preljvukić.