Oglas

GroupM je ponovo darovao zaposlenicima slobodan dan za potporu mentalnom zdravlju

PR Foto: PR
Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Iz Saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ), koji okuplja 19 udruga koje na terenu pružaju izravnu podršku osobama s teškoćama u mentalnom zdravlju, ističu kako je mentalno zdravlje kritično pitanje suvremenog, ali i hrvatskog društva. Naime, prema podatcima Eurobaromentra iz 2023. godine, gotovo polovina građana EU-a (46%) doživjela je emocionalni ili psihosocijalni problem, kao što je osjećaj depresije ili tjeskobe, u posljednjih 12 mjeseci, dok je za Hrvatsku postotak čak i viši - 51%. Nažalost, čak 69% ispitanika iz HR je izjavilo da nije primilo ili potražilo stručnu pomoć zbog problema s mentalnim zdravljem, što je iznad prosjeka EU (54%).

Svjetski dan mentalnog zdravlja se već više od 20 godina obilježava 10. listopada, a ovogodišnja tema je 'mentalno zdravlje na poslu'. Važnost mentalnog zdravlja na radnom mjestu ključna je u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju. Mentalno zdravlje izravno utječe na radnu učinkovitost, a emocionalna ravnoteža i psihološka sigurnost zaposlenika rezultiraju većom produktivnošću i zadovoljstvom. Stres i izgaranje su česti problemi modernih radnih mjesta, a fokus na mentalno zdravlje, kroz fleksibilne uvjete rada i ravnotežu između poslovnog i privatnog života, pomaže zaposlenicima da bolje upravljaju stresom, smanjujući time bolovanja i odlazak zaposlenika. Na kraju, promicanje otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju stvara kulturu povjerenja i podrške, smanjuje stigmu vezanu uz mentalne poteškoće i povećava osjećaj pripadnosti.

Iz ovih razloga, medijska grupacija GroupM globalno, pa tako i u svom zagrebačkom uredu, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja svojim zaposlenicima i ove godine daruje slobodan dan. Ovom gestom GroupM svojim zaposlenicima pruža priliku da se odmore te da se fokusiraju na svoju duševnu dobrobit. Osim samog slobodnog dana u listopadu, GroupM u svakodnevnom radu provodi niz incijativa usmjerene na očuvanje mentalnog zdravlja svojih zaposlenika kao što je globalna mreža potpore (Mental Health Allies) koja zaposlenicima dozvoljava da se sigurno obrate za pomoć. Na kraju, GroupM ovom gestom poziva sve ostale poslodavce da prepoznaju važnost mentalnog zdravlja na radnom mjestu.