Nova ili drugi val stare krize

'Vrijeme je za stvaranje nove civilizacije'

Slika nije dostupna
Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić govori o oblicima krize i analizira najave novog udara recesije.

Iako sa svjetskih burza stižu vijesti o oporavku na temelju kojih se donose zaključci o izlasku iz recesije, ekonomist Nouriel Roubini, koji je još 2005. predvidio recesiju, upozorava da bi za dvije godine moglo doći do nove financijske krize. Roubini kaže kako investitori dijeljm svijeta pozajmljuju dolare kako bi kupovali imovinu, dionice i sirovine te na taj nalčin stvaraju ogromne imovinske mjehure koji bi vrlo lako mogli potaknuti novu financijsku krizu.

Istovremeno, upravo danas je američko ministarstvo gospodarstva objavilo podatke prema kojima je američko gospodarstvo u trećem kvartalu zabilježilo je rast od 3,5 posto, što je najbolji rezultat u posljednje dvije godine, što se tumači kao najsnažnija potvrda da SAD izlazi iz recesije. 

U svijetu trenutno vlada W kriza?

Ljubo Jurčić, ekonomski stručnjak, objašnjava kako postoji nekoliko tipova krize. 'Postoji V kriza, u koju se padne pa vrlo brzo izađe, postoji i U kriza, u koju zemlja padne pa je neko vrijeme unutra te nakon toga izađe van. Imamo i W krizu koja je dvostruka i svojstvena razvijenim zemljama', objašnjava Jurčić i dodaje kako sve nagovještava da je trenutna zapravo W kriza. 'Stvaraju se uvjeti da će svjetsko gospodarstvo ponovno pasti. Iako na burzama trenutno vlada optimizam, stvarni pokazatelji, odnosno zaposlenost i proizvodnja su u padu. Sada postoje dva moguća scenarija, Ili će optimizam na burzama pokrenuti proizvodnji i smanjiti nezaposlenost, ili će negativni trendovi srušiti burzu', pojašnjava Jurčić koji kaže da će scenarij biti poznat već u prvom kvartalu iduće godine.

'Sve je više pokazatelja da će se dogoditi još jedan pad svjetskog gospodarstva, odnosno da će opet pasti u krizu. No, nakon drugog pada, oporavak ide znatno sporije, ali je onda i dugotrajan', kaže Jurčić i dodaje kako je svijet uz recesiju zahvatila i kriza industrijske civilizacije. 'Ona se očituje u krizi financija, gospodarstva i politike te iz nje nema izlaza bez potpune reorganizacije svjetskog političkog sustava', kaže Jurčić i dodaje kako je trenutno na snazi politički sustav formiran 1945. godine.

Snaga država ne odgovara njihovoj političkoj moći

'Ta podjela među snagama država ne odgovara njihovoj političkoj moći i to se mora presložiti. Koliko će vremena za to trebati nitko još ne može reći', pojašnjava Jurčić.  Dodaje kako smo iscrpili tehnologije, energije i ideologije koje su postavljene i koje su dale maksimum. Jurčić naglašava kako je vrijeme da se sada stvaraju elementi nove civilizacije koja će biti na snazi sljedećih 20 godina.

Hrvatska ima vlastitu krizu

Na upit kako će se na nas odraziti drugi pad svjetskog gospodarstva, ukoliko do njega dođe, Ljubo Jurčić pojašnjava da Hrvatska nije među zemljama koje će to pretjerano osjetiti jer nije u tokovima. 'Mi imamo vlastitu krizu, Hrvatska ni zbog pameti ni zbog politike nije izbjegla najveći udar recesije. Naša kriza je 80 posto uzrokovana našom politikom, a samo 20 posto svjetskom recesijom. Kada je došlo do gospodarske krize najviše su na udaru bile zemlje koje su imale velik izvoz koji je pao, a to s Hrvatskom nije slučaj, mi izrazito malo izvozimo', kaže Jurčić. Dodaje da isto tako kao Hrvatska se neće oporaviti kada se oživi gospodarstvo razvijenih zemalja. 'Mi ovisimo o našoj politici', ponavlja Jurčić.

Povezane teme