'Ja svo svoje slobodno vrijeme koristim u masliniku; i godišnji odmor i iza radnog vremena. Tako da ono što ja radim, radim iz ljubavi. Ovo ne može bilo tko raditi, mora biti ili lud ili zaljubljenik u ove masline', kaže maslinar Tonči Moretić.
Tonči godišnje skupi do 6 tona maslina, od čega proizvede jedno od najkvalitetnijih ulja najjužnije hrvatske županije. Ipak, put od grane do boce nije jednostavan. 'Vi najprije morate proizvesti izuzetno kvalitetan plod. Morate isti dan ići u preradu, morate ići na ove moderne načine centrifuge i hladno prešnje', dodaje Tonči.
Sve više poljoprivrednika odlučuje se krenuti u maslinarstvo. 'U porastu je broj maslinara, i imamo nove površine, počelo se u zadnje vrijeme ulagati i u prerađivačke kapacitete', kaže Antun Kotlar iz Hrvatske poljoprivredne komore.
Maslinika je sve više, ipak, distribucija ulja s hrvatskog juga još se nije pokrenula. 'Žalosna je činjenica da iz Dubrovačko-neretvanske županije na policama trgovina Dubrovačko-neretvanske županije nemate niti jedno', ljutit je Mladen Bečić iz Zajednice maslinara i uljara.
Maslinari tvrde - na svjetskom tržištu ne možemo konkurirati kvanitetom, ali domaća maslinova ulja kvalitetom mogu se ponuditi bilo gdje u svijetu.