Prva krstarenja

Sezona jedrenjaka: Puno se očekuje od bogatih Rusa

Slika nije dostupna
Jadran nema problema s naftom. Njime su počeli ploviti drveni jedrenjaci koji su sve traženiji posebno kod Rusa. Procjene su kako će ih na Jadran doći 200 tisuća. Svaki put žele nešto novo, drugačije, nepredvidivo i naravno sve dobro plaćaju. U Splitu su danas isplovili na prvo sedmodnevno krstarenje.

Cijelo ljeto Split će biti luka ukrcaja i iskrcaja. Danas ih polazi 30, to je više od 800 gostiju. Među njima bit će i ruski gosti od kojih se ovo ljeto puno očekuje. Svi vole ruske goste jer su platežno moćni. A ovo ljeto nam sigurno stižu i to u velikom broju. Danas su kasnili na ukrcaj jer im je avion zadržan u Moskvi. 'Ove godine očekujemo porast od 20 do 40 posto a to znači njih oko 200 000 što je lijepi broj,' Mladen Falkoni, direktor HTZ - Moskva

Svaki dan nova otočka luka, uvale, obalni gradovi, spavanje uz šum mora i sunčanje pod jarbolima. Evo mladih Šveđana i Južnoafrikanaca. 'Očekujemo odličan provod, atmosferu, malo kulture,' rekla je jedna Južnoafrikanka. Biciklistima odlično, gdje pristane brod sve obiđu na svojim biciklima. Ovaj vikend dva su nova jedrenjaka zaplovila prvi put. Vlasnici kažu, kredit je doživotan, brod stoji oko milijun eura.

Ali od ovog posla žive cijele obitelji. Brodari su mahom iz Krila Jesenice kod Splita. 'Sve je skupo ali glupo je uvijek kukati. Borimo se, ulažemo, kupujemo brode, spremamo se za Europu,' rekao je jedan vlasnik broda. Iako buking nije na razini prošle godine, preostaje vjerovati u ovu sezonu i zaploviti i to punom snagom.

Povezane teme