Rusija neće u WTO prije 2008. godine

Slika nije dostupna
Rusija se neće priključiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u ovoj godini, a malo je vjerojatno da će se to dogoditi i u idućoj, rekao je moskovski glavni pregovarač, a prenosi ruska novinska agencija RIA-Novosti.

Maksim Medvedkov, glavni pregovarač ruskog ministarstva za ekonomski razvitak i trgovinu, rekao je u ponedjeljak na poslovnoj konferenciji održanoj u zapadnom sibirskom gradu Tyumenu kako je posljedica toga da imaju dovoljno vremena da se pripreme za članstvo u WTO-u te da uvide dobre i loše strane toga članstva. 
Takva izjava čelnog ruskog pregovarača posve je oprečna ranijim izjavama dužnosnika iz Rusije i Sjedinjenih Država - jedine vodeće sile koja je odbila dati pristanak ruskom priključenju toj svjetskoj organizaciji.

Unatoč nadama Rusije da će na G8 održanom u srpnju u Sankt Peterburgu uspjeti postići sporazum s Washingtonom, ključne razlike nisu uspjeli nadići. Rusija, jedino vodeće svjetsko gospodarstvo koje se još nalazi izvan 149-članog WTO-a sa sjedištem u Ženevi, svoju je prvu molbu za priključenje podnijela još 1993. godine.

Američka trgovinska predstavnica Susan Schwab u Sankt Peterburgu je izjavila da bi sporazum o ruskom članstvu mogao biti postignut za dva do tri mjeseca.

Ruski ministar za gospodarski razvitak i trgovinu German Gref rekao je, pak, da bi pregovori sa Sjedinjenim Državama trebali biti okončani do kraja listopada.

Povezane teme