Rekordna vrijednost njujorškog Dow Jonesa

Slika nije dostupna
Oštro klizanje cijena nafte potaknulo je u proteklih tjedan dana snažan uzlet cijena dionica na najvažnijim svjetskim burzama, pri čemu je njujorški Dow Jones indeks dosegnuo novi povijesni rekord, a burzovni indeksi u Europi nove najviše razine u proteklih pet godina.

Dow Jones u utorak je postigao novi povijesni rekord, nadmašivši prethodni dosegnut prije više od šest i pol godina, u najvećoj mjeri zahvaljujući novom 3-postotnom padu cijena nafte, koji je ohrabrio ulagače na kupovine dionica.

 Protekloga tjedna njegova vrijednost porasla je 1,5 posto, na 11.850 bodova, a dosegnula je nakratko i 11.851,25 bodova. Prethodni rekord taj indeks zabilježio je 14. siječnja 2000. u visini od 11.722,98 bodova. Od početka godine njegova vrijednost porasla je 10,6 posto.

Istodobno, tehnološki Nasdaq poskočio je 1,8 posto, zaključivši poslovanje na 2.299 bodova - najvišoj razini u proteklih pet mjeseci. Od početka godine njegova vrijednost uvećana je 4,3 posto.

Cijena sirove nafte pala je tijekom tjedna ispod 59 dolara za barel, što je njezina najniža razina od veljače. Cijena benzina u SAD-u pada već osmi tjedan uzastopce i s novim pojeftinjenjem od 6,8 posto u utorak iznosi 2,31 dolar za galon (3,78 litara). Očekuje se pad cijena benzina i idućih tjedana do razine od 2,15 dolara za galon, što američki mediji povezuju i s parlamentarnim izborima 7. studenoga.

Uz pad cijene energenata dodatni poticaj kupovini dionica stiže i s tržišta nekretnina, na kojem završava petogodišnji bum prodaje i gradnje kuća i stanova, ocjenjuje u utorak The New York Times. Naime, mnogi na Wall Streetu vjeruju kako pad cijena nafte i usporavanje na tržištu nekretnina dovodi gospodarstvo u dobar položaj: rast nije tako brz da može potaknuti inflaciju, niti toliko spor da nosi rizik od pada u recesiju.

Vodeće dobitnice bile su pak dionice proizvođača zrakoplova Boeing, ojačavši 2,7 posto, te računalne kompanije IBM, za 1,8 posto. Od ostalih većih dobitnica ističu se dionice Altria grupe, proizvođača robe široke potrošnje Procter&Gamblea te naftne kompanije Exxon Mobila.

"Sad kada je Dow Jones na rekordnoj razini, potrebno se prisjetiti stare poslovice Wall Streeta: industrijske dionice u Dow Jones indeksu su generali, a jednom kada izbiju na čelo, ostali vojnici ih slijede", rekao je Mike Driscoll, trgovac pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Bear Stearns.

Cijene europskih dionica dosegnule su u tom razdoblju nove najviše razine u posljednjih više od pet godina, potpomognute novim aktivnostima na području spajanja i akvizicija kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je pritom 0,7 posto, na 6.001 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 1,4 posto, dosegnuvši 6.086 bodova.

"U području aktivnosti spajanja i akvizicija imamo 50 do 60 novih vijesti", kazao je Mark Tinker, čelnik strategije u brokerskoj tvrtki Execution.

Među vodećim dobitnicima bio je Corus čije su dionice poskočile 12 posto nakon što je indijski tisak objavio da tamošnji proizvođač čelika Tata Steel razmatra preuzimanje te britansko-nizozemske kompanije. To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika te industrije, uključujući njemačkog ThyssenKruppa.

Nove vijesti s područja spajanja i akvizicija stigle su i iz
zrakoplovne industrije. Naime, diskontna irska zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je ponudu u visini 1,48 milijardi eura za preuzimanje irske nacionalne zrakoplovne kompanije Aer Lingus, podigavši cijene njegovih dionica za 12 posto. Ryanairove su dionice pak oslabile gotovo tri posto.

Špekulacije o preuzimanjima zahvatile su i bankarski sektor. Dionice Barclaysa, BNP Paribasa, Societe Generale-a te BBVA ojačale su između 1,4 posto i 2,6 posto uslijed špekulacija da Citigroup razmišlja o tim europskim bankama kao potencijalnim metama za preuzimanje, kažu trgovci pozivajući se na izvješće u francuskom tisku.

I sektor energetske proizvodnje i distribucije u Velikoj Britaniji
našao se u središtu pozornosti ulagača, pri čemu je dionica tvrtke u vodnom poslovanju AWG poskupjela pet posto nakon što je zaprimila novu ponudu i to po prihvaćanju 2,2 milijarde funta teške ponude iz investicijske grupe Osprey.

Tehnički analitičari u Merrill Lynch procjenjuju da bi globalna
tržišta dionica mogla najprije ostvariti rast od daljnjih pet posto
prije nastupanja značajnije korekcije. "Očito je da venture
capitalisti ulažu svoj novac", kazao je Andrew Lynch iz Schroedersa.

No među gubitnicima su se našli ključni dioničari i dobavljači
Airbusa nakon što je njegova matična kompanija EADS objavila
upozorenje o dobiti i kašnjenju isporuka zrakoplova A380 za godinu dana. EADS-ove su dionice pritom potonule osam posto, a njegovi vodeći dioničari DaimlerChrysler i Lagardere te dobavljači Rolls-Royce, Thales, Meggitt, Cobham redom su bili na gubitku.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je u proteklih tjedan dana 1,9 posto, završivši na 16.436 bodova.