Formula za spas

Pronađena formula za spas boškarina

Slika nije dostupna
Na gurmanske stolove iz Istre stiže još jedna prava delikatesa. Nakon što su maslinovo ulje, pršut, tartuf i vina već osvojili mnoga nepca, kao novost nudi se vrhunsko meso i proizvodi od autohtonog istarskog goveda, boškarina.

Stručnjaci i uzgajivači nadaju se da su pronašli formulu za spas boškarina kojem prijeti izumiranje. 

Nekad je u Istri bilo 60 tisuća grla istarskog goveda, no danas ih je na pašnjacima tek nešto više od 300. Ponos i prijatelj istarskog seljaka služio je kao radno govedo, no s dolaskom traktora počelo je nestajati. Simbol Istre sve više postaje specijalitet. 

Istarsko govedo jedino je autohtono hrvatsko. Uzgaja se na ispaši, a njegovo je meso osobito bogato mineralima i vitaminima. No da bi bilo spremno za pripremu dozrijeva u kontroliranim uvjetima.

Polutrajna i trajna salama od boškarina za predjelo, ramstek s prilogom kuhanog špinata zapečenog s krumpirom kao glavno jelo, ukrašeno rokulom izvrsno pašu uz crvena vina. 

Računica je jednostavna, svi se nadaju da će istarskog goveda biti se više na pašnjacima, plemenita je to i vrijedna životinja bez koje Istra ne bi bila ista. 

Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu.

Povezane teme