Stručnjaci i uzgajivači nadaju se da su pronašli formulu za spas boškarina kojem prijeti izumiranje.
Nekad je u Istri bilo 60 tisuća grla istarskog goveda, no danas ih je na pašnjacima tek nešto više od 300. Ponos i prijatelj istarskog seljaka služio je kao radno govedo, no s dolaskom traktora počelo je nestajati. Simbol Istre sve više postaje specijalitet.
Istarsko govedo jedino je autohtono hrvatsko. Uzgaja se na ispaši, a njegovo je meso osobito bogato mineralima i vitaminima. No da bi bilo spremno za pripremu dozrijeva u kontroliranim uvjetima.
Polutrajna i trajna salama od boškarina za predjelo, ramstek s prilogom kuhanog špinata zapečenog s krumpirom kao glavno jelo, ukrašeno rokulom izvrsno pašu uz crvena vina.
Računica je jednostavna, svi se nadaju da će istarskog goveda biti se više na pašnjacima, plemenita je to i vrijedna životinja bez koje Istra ne bi bila ista.
Više o ovoj temi pogledajte u priloženom videu.