Privatizacija: 15 posto dionica Vodoprivrede preneseno na Hrvatske vode

Slika nije dostupna
Ugovor o prijenosu dionica trgovačkog društva Vodoprivrede Zagreb d.d. na Hrvatske vode te Ugovor o obavljanju poslova predbilježbe, ugovaranja, naplate i praćenja prodaje dionica potpisali su gradonačelnik Milan Bandić, direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Rajnović je rekao je da su potpisali Ugovor o prijenosu dionica trgovačkog društva Vodoprivreda Zagreb u visini od 15 posto dionica na Hrvatske vode. "Privatizacija vodnog gospodarstva je u samom završetku, od 33 tvrtke, njih 30 je privatizirano, a Vodoprivreda Zagreb, kao velika tvrtka je u završnoj fazi privatizacije", rekao je Rajnović. 

Dodao je da Hrvatske vode od Grada dobivaju 15 posto dionica, odnosno 5.931 800 kuna, 50 posto dionica ići će na prodaju zaposlenicima i ranije zaposlenim djelatnicima hrvatskog vodnog gospodarstva, 9 posto u javno nadmetanje, a 26 posto će Grad Zagreb zadržati kao kontrolni paket.

Gradonačelnik Bandić rekao je da je temeljem zakonske obveze zagrebačka Skupština 27. lipnja ove godine donijela zaključak o privatizaciji trgovačkog društva Vodoprivrede Zagreb, a temeljem toga je Poglavarstvo 11. srpnja uredilo postupak predbilježbe za dionice. 

Opovrgnuo je napise u tisku, te rekao da nitko u Vodoprivredi Zagreb nije dobio otkaz, niti će dobiti oni koji u novom preustroju mogu raditi i izvršavati svoje radne obveze. Potvrdio je da će u procesu privatizacije i restrukturiranja toga društva biti određenih promjena, ističući kako "nigdje nema zajamčenog ležanja da bi se primila plaća". 

"Oni koji budu mogli, radit će svoj posao, a koji ne budu, ponudit ćemo im stimulativne otpremnine i ostalo i pomoći da što lakše okončaju svoj radni vijek, na što bezbolniji način", rekao je Bandić.

Koordinator privatizacije u Hrvatskim vodama Tomislav Madžar rekao je da će upis dionica biti od 11. do 20. rujna. Nakon što se provede upis 50 posto dionica, Povjerenstvo za privatizaciju predložit će Gradskom poglavarstvu da koncem rujna ili početkom listopada raspiše javni natječaj za prodaju devet posto temeljnog kapitala društva, a pravo prvenstva imat će postojeći dioničari. 

Rekao je da nominalna vrijednost društva 40 milijuna kuna, a vrijednost jedne dionice 100 kuna. Istaknuto je kako su sindikati najavili i očekuje se da će devet posto dionica kupiti sadašnji i bivši djelatnici te će tako kontrolirati 59 posto dionica, što je, važno i za postizanje boljih poslovnih rezultata.

Bandić je rekao da je to prva privatizacija trgovačkog društva u
vlasništvu grada i države temeljena na radničkoj participaciji, a ne na tajkunizaciji, te da je sudbina Vodoprivrede Zagreb u rukama radnika.