Meda je prošle sezone bilo na kapaljku. Loše vrijeme pokvarilo je pašu, a pčele poharale bolesti, no pčelari ne očajavaju. 'Pčelar ne gleda po jednoj godini jedna je malo lošija dvije su bolje. Svaka sezona je nova nada i nadamo se da će sljedeća biti bolja', kaže Biljana Smes, pčelarka iz Đurđevca.
Uz bolju sezonu velika prilika za pčelare je europsko tržište jer unija uvozi 40 posto meda. Tamo se bolje plaća, a kvalitetu meda imamo - hvale se pčelari koji su ga prodali u Njemačku. 'Može li se na to europsko tržište? Bezuvjetno da. Hoće li oni naručiti opet? Oni samo čekaju da im se javimo. Samo čekaju poziv - imamo toliko, dođite', kaže pčelar iz Bjelovara Nikola Franić.
Pčele nisu uspjele odraditi posao: Ove godine nema domaćeg meda
Na europskim policama hrvatski med već postaje poznat po kvaliteti. Nekoliko godina zaredom naši pčelari koji se natječu na europskim i svjetskim natjecanjima skupljaju stvarno vrhunske nagrade.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook