Ulaganje u proizvodnju

Križevci: Otvara se nova tvornica sa stotinjak radnih mjesta

Slika nije dostupna
U jeku pada investicija svako novo ulaganje u hrvatsku proizvodnju je dobra vijest pa tako i otvaranje nove tvornice u Križevcima.

U njoj će posao dobiti stotinjak radnika koji će proizvoditi opremu za građevinske strojeve. Investiciju tešku pet milijuna eura zajedno su realizirali talijanska tvrtka MEP i križevački Strojometal. Kao i kod svakog većeg pokretanja proizvodnje na svečanom otvaranju se pojavila i premijerka Jadranka Kosor s potpredsjednicima Vlade. Talijanski investitori vjeruju u uspješnost novog projekta.

>> TOP 500: Hrvatska konačno na listi s proizvodnom tvrtkom

No, križevački slučaj ipak nije pravilo, naime, strane investicije u Hrvatsku su u padu. One su od 2008. sa više od četiri milijarde eura pale za više od dvostruko u 2009. Ove godine stručnjaci prognoziraju svega možda jednu milijardu. Za to vrijeme u Slovačkoj tvornice otvaraju Kia, Peugeot, Citroen, Volkswagen ili IBM. Talijanskog investitora u Križevce, kaže, nisu privukli povoljni uvjeti kakve nude primjerice Slovaci.

'Radi se o profesionalnosti i kvaliteti'

'Razlog zbog kojeg smo izabrali Križevce nije ekonomskog i financijskog karaktera, već se radi o profesionalnosti, kvaliteti te fleksibilnosti ljudi koji će raditi u tvornici. U Hrvatsku smo se odlučili uložiti zbog kvalitete rada,' rekao je Roberto Mansuti, izvršni direktor MEP-a.

Da bi privukla prave investicije Hrvatska ulagačima mora ponuditi gotov paket: sređene papire zemljišta, jake poticaje, i niže poreze. Sve će se to sigurno isplatiti, kao što pokazuju primjeri susjednih zemalja.