Istekao rok za ponude građana za dionice HT-a

Slika nije dostupna
Hrvatski građani od večeras više ne mogu podnositi ponude za kupnju dionica HT-a u javnoj ponudi, rok za predaju njihovih ponuda istekao je u 20,00 sati.

Krajem današnjeg dana, točnije u 23,59 sati istječe i rok u kojem iznos kojeg su građani naveli u ponudi mora biti proknjižen na računu navedenom u ponudi.

Mogućnost da još večeras uplate novac imaju samo klijenti, korisnici usluge internetskog bankarstva dviju banaka agenata izdanja, Hrvatske poštanske banke (HPB) i Erste&Steiermaerkische banke (ESB) i to mogu učiniti do 22,59 sati pod uvjetom da se radi o prijenosu unutar računa
banke, odnosno da se plaćanje vrši putem internetskog bankarstva one banke kod koje je podnesena ponuda po kojoj se uplaćuje ponuđeni iznos.

Građani su ponude za kupnju dionica HT-a uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost u iznosu do 38.000 kuna, te iznad toga iznosa, ali bez prava prvenstva i pogodnosti, podnosili proteklih deset dana, od 17. do 27. rujna, a još nekoliko dana, do 1. listopada svoje ponude mogu podnositi institucionalni investitori.

Raspon ponudbene cijene dionica HT-a je od 245 do 320 kuna, a premijer Ivo Sanader danas je najavio da će Vlada u ponedjeljak, 1. listopada, odlučiti o konačnoj cijeni po kojoj će se prodavati dionice HT-a u javnoj ponudi.

Javna ponuda dionica HT-a cijelo je vrijeme izazivala pojačanu gužvu u poslovnicama HPB-a, ESB-a i Financijske agencije.

Zbog povećanog interesa građana Vlada je početkom ovog tjedna povećala paket dionica za javnu ponudu na 32,5 posto, pri čemu je utvrdila i da će hrvatski građani s pravom prvenstva i posebnom pogodnosti moći kupiti do najviše 25 posto dionica i to do najviše prodajne cijene od 38.000 kuna.

No, zbog iznimnog interesa građana mediji najavljuju da bi Vlada mogla smanjiti maksimalan iznos dionica koje bi građani mogli kupiti uz pravo prvenstva i povlaštene uvjete.

Institucionalnim investitorima namijenjeno je do 7,5 posto dionica HT-a, oni svoje ponude mogu predavati do 1. listopada, do 14,00 sati, a njihove uplate moraju biti evidentirane na računu naznačenom u ponudi do 4. listopada u 10,59 sati.

Javna ponuda dionica HT-a završava 5. listopada uvrštenjem dionica HT-a na Zagrebačku i Londonsku burzu.

Povezane teme