Poslovni uspjeh u najskupljem gradu na svijetu neće biti lagan. Grad arhitektonskih znamenitosti i babuški Hrvate tek čeka, baš kao i ruska zima.
Rusi se tek pripremaju za dugu, hladnu zimu, no ove godine grijat će ih hrvatska vina i hrana.
'Rusija je nova vinska zemlja, dakle trendovi pijenja vina se tek počinju razvijati i naša je želja da Hrvatska bude jedna od tih zemalja čija će vina sudjelovati u tom razvoju publike koja će piti sve više vina', kazao je Rajko Ružička iz Hrvatske gospodarske komore.
Na sajmu vina predstavila su se 22 hrvatska proizvođača. Najskuplja boca iznosi oko 100 kuna, što je izvozna cijena, no u ruskim restoranima ona doseže i daleko, daleko veću cijenu. Čak od 1.000 kuna i više.
Sajam u Moskvi može biti odskočna daska. Poznati hrvatski vinar rusko tržište već osvaja.
'Predstavljamo cijelu paletu naših proizvoda - od graševine, rajskog rizlinga... Rezultati za ovu godinu su oko 20.000 boca. Za rusko tržište i gabarite to je malo, ali to su početni koraci', kazao je proizvođač Davor Zdjelarević.
Početni koraci i za hrvatske specijalitete. Rado se kušao svaki uradak najboljih hrvatskih kuhara.
'Ovu zimu zagrijat ćemo ih s našim pravim specijalitetima - s kulenom, špekom, paškim sirom, a prezentirat ćemo im i neka naša tradicionalna jela', kazao je izbornik hrvatske kuharske reprezentacije Branko Ognjetović.
Dovoljno da se zalije dobrom kapljicom. Rusi znaju zašto baš hrvatskom.
'Nije samo sunce dio ove proizvodnje nego i proizvođač daje dušu ovom proizvodu', kazao je ruski poduzetnik Vladimir Shapovalov.
Izvoz vina u odnosu na godinu prije bilježi značajan rast - s 27.000 dolara na gotovo 600.000. Još uvijek ne previše, ali možda dovoljno da zemlju votke i milijardera zainteresira za hrvatske proizvode.