Male parcele, mnogo sorti, osunčane padine i tradicija pradjedova - Plešivica. Vinoljupci odlaze odavde s punim prtljažnicima butelja. Vinari otkrivaju: stari način proizvodnje, bez kemije, daje vino koje s nogu obara i najveće kritičare. 'Imamo tako dugu tradiciju, a za nas se ne zna', žale se vinari ovog kraja. Hrvatski vinogradi su u zadnjih 30 godina polako nestajali - do 2000. godine broj im se prepolovio. No, u novom stoljeću se vraćaju. U 8 godina niknulo je 5 tisuća novih hektara vinove loze.
'Imate dobre šanse'
To su prepoznali i stručnjaci te u Hrvatskoj organizirali svjetski Kongres vina. Stručnjaci vjeruju kako je Hrvatska zemlja velikih prilika za vinski biznis. 'Ako možete zadržati svoje karakteristične okuse i regionalne posebnosti bez da u vina stavljate puno alkohola, mislim da imate dobre šanse za uspjeh', kaže veliki svjetski stručnjak Peter Hayes. Potražnja modernog tržišta je jednostavna - male količine, visoka kakvoća i viša cijena.
Kako nagovoriti Amerikance?
Još samo ostaje problem kako jednog Amerikanca nagovoriti da za Plavac izdvoji 50 dolara, kad u Americi za 20 dolara može dobiti pristojan Cabernet Suvignon.