Mesić svečano dočekan

Hoće li Mesić 'ubrati' neki energetski plod u Omanu?

Slika nije dostupna
Upravo u danima kada govorimo o poskupljenju plina, predsjednik Stjepan Mesić i ministar gospodarstva Đuro Popijač spremili su se i otputovali u Oman, zemlju bogatu naftom i plinom.

Predsjednik Mesić svečano je dočekan u Omanu. Susreo se sa sultanom Kabusom bin Saidom al Saidom koji je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. U Oman je predsjednik poveo i ministra gospodarstva Đura Popijača. Odlazak ministra gospodarstva u Oman komentirali su predsjednik Mesić i premijerka Kosor. Mesić je rekao kako Sultan inzistira da dođe i ministar gospodarstva pa je upitao premijerku hoće li ga pustiti s njime. Premijerka mu je odgovorila da ne zna kako će to učiniti kad joj je Popijač potreban da završi 'posao' oko brodogradilišta.

Omansko gospodarstvo temelji se na izvozu nafte, a  bogati su i plinom. Takav prijatelj, a moguće i gospodarski suradnik i te kako bi koristio Hrvatskoj u ove dane energetske nesigurnosti. No pitanje je, ipak, možemo li ozbiljnije računati na dogovor koji bi uključivao energetiku. Mesić je Premijerki objasnio kako očekuje njihove velike investicije, a Kosorica mu je odgovorila kako svi to očekuju.

'Kontakti s bogatim zemljama Arapskog poluotoka važni su za naše građevinarstvo i energetiku', tvrdi ministar vanjskih poslova koji je i sam nedavno posjetio Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate. 'To su zemlje u kojima se investira, u kojima hrvatski gospodarstvenici, budući da je sve teže naći posao u regiji u kojoj rade trebaju tražiti prostor za svoju ekspanziju' istaknuo je Gordan Jandroković.

Hrvatska je zanimljiva tim zemljama. Gordan Jandroković navodi kako je Hrvatska prepoznata kao iznimno atraktivno turističko odredište ali isto tako i kao zemlja preko čijih luka se može ući u prostor jugoistočne i srednje Europe. U Omanu se pokazao i  izraziti interes za hrvatska brodogradilišta. Upravo se u hrvatsko more zaljubio omanski sultan na svojem trotjednom krstarenju Jadranom.