Stotinu maslinara i 200 vrsta mladog maslinovog ulja na meniju. Gosti tomu nisu odoljeli, a dopalo se i stručnjacima koji kontinuirano prate rad istarskih maslinara.
'Vidim jednu veliku kvalitetu, rast koji pratimo godinama primjećuje se kroz stalan napredak koji se može usporediti sa svjetskim standardima', kazala je Laura Marinelli, stručnjakinja za maslinova ulja.
'Čak dva istarska visokokvalitetna maslinova ulja nalaze se na popisu 20 najboljih svjetskih primjeraka što je veliki uspjeh. Zato smo i ovdje', dodao je njezin kolega Marco Oreggia.
No osim što je kvalitetno, maslinovo ulje izuzetno je zdravo. Ima povoljan učinak na prevenciju i terapiju mnogih bolesti, a povezuje se i s dugovječnošću. Smanjuje rizik od karcinoma i moždanog udara, snizuje krvni tlak i štiti krvne žile.
No, dalje od Hrvatske se ne distribuira.
'Istra kao regija nije veliki proizvođač, pogotovo takvog ekstradjevičanskog maslinovog ulja visoke kakvoće', kazao je Franko Raguž, predsjednik udruge Agroturis.
A tu je i cijena. Ovogodišnja suša i mali urod digli su cijene za gotovo 15 posto. Ne može se naći ispod 100 kuna po litri, a neke cijene dosežu i do 250 kuna po litri što teško može konkurirati cijenama Europske unije. No upornost i kvaliteta možda opravdaju cilj povećanja proizvodnje i probitak na europsko tržište.