Svježi je kvasac kao lijek već bio poznat starim antičkim liječnicima Hipokratu i Dioskoridu. U vrijeme velikih otrkivanja svijeta suhi se kvasac koristio kod suzbijanja skorbuta, bolesti očiju, za zdravlje kože ili kod ženskih bolesti.
Namirnica koju rijetko koristimo samu u prehrani!
Razlikujemo pivski i pekarski kvasac i oba djeluju ljekovito na više načina zbog toga što obiluju mnogim zaštitnim i ljekovitim tvarima, a osobito vitaminima skupine B - B1, B2, B5, B6, B12... Treba naglasiti da njegovo djelovanje zbog toga može imati i dobar kozmetički učinak jer pomaže kod liječenja akni, čisti i proljepšava kožu, jača zube, kosu, nokte te pospješuje njihov rast, ali i pomaže u radu srca.
Prirodna maska za lice - Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom. Smjesu stavite na lice i pustite neka se osuši. Isperite vrućom zatim hladnom vodom. Redovitom upotrebom ten postaje vidljivo čišći.
Zbog načina sušenja i konzerviranja suhi kvasac pomiješan s vodom nema izmenjen vitaminski sastav i zadržava svu zdravstvenu efikasnost.
Kvasac obiluje esencijalnim aminokiselinama i neutralizira kiseline u krvi i tkivu. Djeluje protiv raznih bolesti i smetnji koje se mogu kod pojaviti, kao što su probavne smetnje ( u crijevnoj flori kvašćeve gljivice uspostavljaju ravnotežu između korisnih bakterija), problemi sa žuči, problemi sa čirom, smanjuju upalne procese, djeluju na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina i drugih štetnih tvari, pomaže u liječenju ciroze, samanjuje upalne procese, djeluje antistresno i jača živčani sustav, djeluju protiv ateroskleroze jer sprječava nakupljanje kolesterola na unutrašnjem sloju krvnih žila i otklanja LDL-kolesterol pa se stoga preporučuje starijim osobama, djeluju antikancerogeno... Zapravo mnoga su dobra svojstva kvasca koja ga čine poželjnim u svakoj kuhinji.
Ginekolozi ga preporučuju u trudnoći jer preventivno djeluje protiv anemije, smanjuje rizik od ranijeg porođaja i pospješuje razvoj i zdravlje buduće bebe.
Svježi kvasac možete uzimati i na prazan želudac kao i između obroka - možete ga rastopiti u malo vode ili mlijeka, ili jednostavno odgrizee komadić i pojedete ga. Nije preporučljivo uzimati kvasac zajedno s voćnim sokovima ili sokovima jer dolazi do do fermentacije u želucu i crijevima, uz stvaranje alkohola. Naime kvaščeve gljivice su živi organizmi i imaju sposobnost pretvorbe škroba u šećer i šećera u alkohol.
Postupak fermentiranja stari su Egipćani smatrali mudrošću i milošću boga Ozirisa, a pravi je princip fermentacije ostao misterij sve do 17. st., kada je Leeuwenhoek izumom mikroskopa utvrdio postojanje stanica kvasca.
Svježi il suhi kvasac, dakle onaj pekarski možete kupiti u svakoj trgovini, dok se pivski kvasac prodaje kao dodatak prehrani i po njega se trebate uputiti u ljekarnu ili u trgovinu zdrave hrane.