Proljetni umor je posljedica zimskog načina prehrane zbog smanjenog nivoa serotonina, 'hormona sreće', koji nas održava u dobrom raspoloženju, ali u nekim slučajevima i zbog problema sa niskim tlakom.
Usto, tijekom zime organizam je iscrpio sve zalihe vitamina C te zbog toga također osjećamo umor i iscrpljenost. Ipak, sve ove simptome, malaksalost, vrtoglavicu, glavobolju, lupanje srca, umor, pospanost i depresiju, možete svesti na najmanju moguću mjeru pravilnom i balansiranom prehranom. Ukoliko još ne vjerujete da je hrana koju jedete lijek, vrijeme je da počnete tako razmišljati te razvijete osjećaj odgovornosti za ono što unosite u svoj organizam.
Iako su poslastice primamljive i većina nas je ovisna o njima, njih svakako trebamo izbjegavati. Slatkiši podižu nivo energije za kratko vrijeme, a nakon toga se osjećate još lošije. Kako biste vratili energiju i dobro raspoloženje, jedite što više voća i povrća, a nemojte škrtariti ni na ugljikohidratima.
Iako su vrlo ozloglašeni u posljednje vrijeme, ugljikohidrati poput crnog kruha, krumpira i tjestenine čuda čine za podizanje energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima, voćem i povrćem podiže nivo serotonina u tijelu. To je garancija za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.