Po mnogima su tortilje u nas još uvijek relativno skupe, a način njihove pripreme vrlo je jednostavan. Meksičke tortilje u originalu se pripremaju od kukuruznog, ali i pšeničnog bijelog brašna. Kada u vlastitoj kuhinji naučite pripremati ove tanke meksičke hljepčiće, tek tada će započeti pravo eksperimentiranje različitim nadjevima.
Sastojci za 10 tortilja:
2 vrhom pune šalice (2,5dl) pšeničnog brašna
½ vrećice praška za pecivo
2 jušne žlice ulja ili druge biljne masnoće
2dl tople vode
sol
Priprema:
U visoku posudu stavite brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, ulje i sve zajedno izmješajte. Zatim u smjesu lagano dodajite toplu vodu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se više neće lijepiti za prste ili stijenke posude (neki umjesto vodom, tijesto podlijevaju toplim mlijekom, ali u konačnici nema razlike).
Tako pripravljenu kuglu tijesta ostavite u posudi, prekrijte krpom i ostavite 20-tak minuta da odstoji.
Nakon što je tijesto malo odstajalo, razdijelite ga na 10 jednakih kuglica. Kuglice formirajte i razvaljajte što tanje. Možete malo pobrašniti podlogu za valjanje, ali prije pečenja otresite višak brašna s tortilja kako ne bi u tavi gorilo i nepotrebno dimilo.
Tako pripremljene tortilje pecite u zagrijanoj tavi bez ikakve masnoće sa svake strane 20-tak sekundi i onda ih opet okrenite i po 20-tak sekundi pecite sa svake strane. Ako vam se tortilje tijekom pečenja počnu napuhavati to je normalno, važno je da ih ne prepečete!
Tako ispečene tortilje stavljajte na tanjur i prekrijte čistom krpom kako se ne bi sušile. Možete ih spremiti i u najlonsku vrećicu i prema potrebi zamrznuti.